Блажени отец Руперт Майер SJ – храбър борец за истината на вярата

3 ноември 2018, 15:47

Днес е литургичното възпоменание на блажени Руперт Майер (1876-1945). Той е немски йезуит и борец против нацизма. Роден е в Щутгарт. Следвал теология и философия във Фрайбург, Мюнхен и Тюбинген. Година след ръкополагането си за свещеник, през 1900 г., Майер постъпва в ордена на йезуитите, но не може да продължи образованието си в Германия поради въведения закон за йезуитите, вследствие т.нар. „Културкампф“ (б.пр.: борба на Германската империя за установяване на държавен контрол над Католическата църква). Поради това той учи в Австрия и Нидерландия. От 1906 г. работи в тези страни, а също и в Швейцария като мисионер, от 1912 г. е духовен пастир в Мюнхен на имигранти. През Първата световна война е военен свещеник и на фронта загубва левия си крак, след като с тялото си прикрива войник. След войната призовава хората към вътрешно обновление. Вижда опасността, произтичаща от националсоциализма. По време на нацисткото господство няколко пъти е хвърлян в затвора , депортиран е в концлагера Заксенхаузен, а след влошаване на здравословното му състояние през август 1940 г. е интерниран в манастира Етал. По време на нацисткия терор е опора за много хора. Той е неуморен помощник на бедните, смел проповедник срещу нацизма и защитник на свободата на Църквата. След завземането на властта от нацистите той заявява: „Ще ви кажа съвсем ясно, че един германски католик никога не може да бъде националсоциалист.“
Умира на 1 ноември 1945 г., по време на Светата литургия в малкия параклис до разрушената църква „Св. Михаил“ в Мюнхен, докато произнася проповедта си, фокусирана върху Светата Евхаристия – храната, от която хората черпят сила, за да помагат на ближния.
Провъзгласен е за блажен през 1987 г. от папа Йоан Павел ІІ, който го нарича „решителен и храбър борец за истината на вярата и правата на Църквата“.

(По материали на katholisch.de)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар