Света Геновева, покровителка на Париж

4 януари 2019, 10:36

Света Геновева (* ок. 422 г. в Нантер – † 3 януари 502 г. в Париж) била според едни предания дете на бедни селяни, а според други – имала благороден произход. Животът и делото й са изцяло засенчени от легенди, но несъмнено във всички има едно истинско ядро: решението й за живот в целомъдрие, грижа за бедните и болните и храброст в дни на изпитание. Една от легендите разказва, че още при рождението й ангели пели над люлката на новороденото дете. Двама епископи-проповедници, които отивали в Англия и спрели в местната църква, изиграли съдбовна роля в нейния живот. Единият от тях, св. Герман от Осер, разпознал в седемгодишното момиченце бъдещата светица и й подарил медальон от мед с кръст, като й препоръчал да го носи вместо злато и перли и я посветил за свят живот. На 15 години Геновева положила обет за девственост. След ранната смърт на родителите си тя се преместила при една своя леля в Париж. 16-годишната девойка се посветила на служението на бедните и болните.
Молитвите на св. Геновева спасили Париж от хуните. Когато през 451 г. Атила се отправил към Париж, тя събрала жени, които да се молят и с пламенна проповед насърчила мъжете да предприемат действия в защита на града. Някои от тях се изплашили и искали да убият Геновева с камъни и да я хвърлят в реката. Но жените коленичили, за да се молят заедно с нея. Чудото станало: хуните заобиколили града и тръгнали към Орлеан.
При една следваща обсада на града от римски войски Геновева спасила жителите му от гладна смърт. Тя успяла да избяга от Париж и се върнала с богато натоварени кораби, като раздавала на всички това, от което се нуждаели. Геновева допринесла също и за разпространението на християнството. Тя обърнала във вярата Хлодвиг І, крал на франките, а заедно с него и целия народ.
Още през земния си живот Геновева извършила много чудеса, които не преставали и след смъртта й. Така, през 1129 г. във Франция избухнала непозната епидемия от треска, която лекарите не можели да лекуват. Но всеки, който докоснел реликвите й, оздравявал. Във време на нашествия, епидемии и стихийни бедствия носели ковчежето с мощите на светицата по улиците на Париж, а в църквите отправяли молитви за нейното застъпничество. По време на френската революция, когато вилнеела „борбата с предразсъдъците“ мощите й били изгорени на злокобния Гревски площад и изхвърлени в Сена. Оцелялата по чудо част от костите на ръката на светицата се пази днес в църквата „Сент Етиен дю Мон“, след като издигнатата над гроба й църква, която била обновена и разширена от от Луи ХV, била превърната по време на френската революция в гробница за високопоставени личности от Франция (пантеон).
Света Геновева е покровителка на Париж, на жените, пастирите, винопроизводителите, срещу заболявания на очите, шарка, проказа, чума, суша и война.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар