Тримата царе. Богоявление

6 януари 2019, 18:14

Днес честваме празника на Тримата царе, у нас по-известен като Богоявление. Тримата царе са мъдреците – влъхви, звездобройци – дошли да се поклонят на новородения Исус Христос и да му поднесат дарове. През VІІІ век започнали да ги наричат с имената Каспар, Мелхиор и Балтазар. Според преданието Мелхиор носел златото, което е знак за съкровищата на мъдростта на един цар. Балтазар поднесъл на Младенеца тамян – символ на смирена жертва и молитва. Каспар му дарил смирната – пречистваща сила на самоконтрола.
През ХІІ век започнали да различават тримата царе и по възраст – Балтазар бил старец, Мелхиор – на средна възраст, а Каспар – млад човек. Оттогава най-младият бил представян като чернокож. Тримата царе били смятани за представители на известните тогава три части на света: Балтазар- на Азия, Мелхиор- на Европа и Каспар – на Африка.

Според легендите мощите на тримата царе били намерени от света Елена в Светя земя и през 326 г. били пренесени в Константинопол, днешния Истанбул. В края на ІV в. били подарени от византийския император на Милано, а след завземането му канцлерът на император Фридрих І Барбароса ги донесъл през 1164 г. в Кьолн, където оттогава се чества празникът на тяхното пренасяне.

Предполагаемите дарове на тримата мъдреци се съхраняват в манастира на св. Павел на Атон. Според преданието Дева Мария ги пазила през целия си живот, а преди успението си ги предала заедно със своя пояс, робата на Исус и други свети реликви на две девици. През ІV в. император Аркадий узнал за даровете на мъдреците и заповядал да бъдат пренесени от Йерусалим в Константинопол, в манастира на св. София. След завладяването на Константинопол от турския султан Мехмед ІІ , мащехата му Мария предала през 1470 г. даровете на манастира в Атон. Златото в тях е във формата на 28 квадратни и триъгълни плочки, с фини орнаменти, тамянът и смирната са във форма на 70 тъмно оцветени топченца, приличащи на маслини.

Заради дългия си път до Младенеца Исус тримата мъдреци са патрони на пътуващите и на поклонниците. Те са покровители особено при последното пътуване през живота , смъртта. Названията на много хотели се коренят в преданието за тях : „Тримата царе“, „Към звездата“, „Към короната“.

През Средновековието от тази история, особено в немскоговорящите страни, се ражда обичаят на щернзингерите (на немски Sternsinger – звездни певци). На днешния ден и преди него те посещават къщите, разказват за раждането на Христос, поклонението на мъдреците, за Ирод и неговия край. Преоблечени като царе момчета и мъже и дори цели групи, носещи звезда най-отпред, вървят от къща на къща. Обичаят е свързан и с благослова на домовете.
През ХV в. в Германия и Австрия започнали да рисуват кръст на вратите на къщите като закрила срещу зли духове. От там произхожда обичаят днес при благослова на къщите да се поставя надпис над вратата, който през тази година изглежда така: 20 * C + M + B * 19

Началните букви означават „Christus mansionem benedicat“ – Христос благославя този дом. Сред народа понякога началните букви се тълкуват погрешно като имената на тримата мъдреци (Каспар, Мелхиор, Балтазар).
Този знак е нещо като печат, който пречи на злото. Многобройни форми от тези букви са били използвани още в ранното християнство за защита от различни болести.

От днес започва и благословът по домовете на българските католици с новоосветената вода.

(Източници: heiligenlexikon.de; gebetbuch.com)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар