Божия слугиня Полин Жарико, основателка на Живата Броеница

10 януари 2019, 11:38

Вчера се навършиха 157 години от смъртта на Полин Жарико, Божия слугиня, създателка на организацията за разпространение на вярата и на католическото движение „Жива Броеница“.
Полин Жарико е родена на 22 юли 1799 г. в Лион, в семейството на богат фабрикант с дълбока католическа вяра. След падане тя се разболяла тежко. През това време починала майка й. През 1916 г., под влиянието на една проповед, Полин заочнала да раздава богатството си на работници, болни, бедни и за нуждите на Църквата. През 1817 г. основала сдружението „Les Réparatrices du Cœur de Jésus méconnu et méprisé“ (изкупление на неразбраното и презряно Исусово Сърце) за работнички и прислужници.
В подкрепа на мисията тя провела през 1819 г. кампания за национална мисионерска асоциация, чиито членове се ангажирали с ежедневна молитва и всяка седмица дарявали по 5 сантима. Това сдружение за разпространение на вярата (Société pour la Propagation de la foi), наричано още „Лионска мисионерска общност“, скоро започнало да играе водеща роля в мисионерското движение на Франция. Получило признание през 1822 година.
През 1826 г. Полин създала L’œuvre du Rosaire, Живата Броеница.
През 1835 г. тя посетила гроба на света Филомена от Рим в Муняно дел Кардинале, където била излекувана от тежко заболяване. След това Полин започнала да насърчава почитането на света Филомена във Франция. През същата година тя придобила имение в Лион, в което през 1839 г. построила училище на лазаристите. През 1845 г. закупила фабрика, която трябвало да бъде управляна по принципи, съобразени с работниците. Но управителите на фабриката присвоили пари, компанията фалирала през 1852 г. и Полин загубила цялото си имущество. До смъртта си живяла в бедност. Починала на 9 януари 1862 година.
Била погребана в семейната гробница в Лион. През 1935 г. костите й са пренесени в църквата „St-Nizier“. През 1922 г. нейното сдружение е преименувано в папска организация за разпространение на вярата, със седалище в бившия йезуитски колеж в Palazzo di Propaganda Fide, Рим.
Беатификационният процес за Полин Жарико е открит през 1830 година. През 1963 г. папа Йоан ХХІІІ я обявява за достопочитаема Божия слугиня.
Живата Броеница e движение, в което може да участва всеки вярващ, който е съгласен да посвещава всеки ден няколко минути на молитвата. Такава молитвена група, съставена от 20 души, действа по инициатива на catholic-news.bg вече 11 години. За нея можете да прочетете повече тук, веднага след намерението за месец януари. Нека си пожелаем със застъпничеството на Божията слугиня Полин Жарико през тази година да се организират и други групи, които да молят ежедневно Светата Броеница.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар