Кръщението: да станеш дете на Бога

13 януари 2019, 18:37

Кръщението е в известен смисъл „входният билет“ за Църквата. То е първото от трите тайнства на посвещение (Кръщение – Евхаристия – Миропомазание), което получава един католик. Според християнската вяра с Кръщението човек става дете на Бога. Който се кръсти, веднага става член на Църквата и на съответната местна общност.
Затова Кръщението не е частно тайнство, а празник, на който общността чества приемането на нови членове. С кръщелната формула християнинът потвърждава основните положения на вярата и три пъти се отрича от злото.
В историята на Църквата се е развил обичаят за кръщаване на бебета. Тогава обещанията за кръщелника дават родителите и кръстниците и засвидетелстват волята си да се грижат за християнското му възпитание. По време на тайнството кръщелникът получава и християнско име.
Основен символ на Кръщението е водата, с която се полива кръщелника. Тя символизира новия живот, който започва сега и трябва да расте. Светената вода при влизане в църквата напомня на всеки християнин за собственото му кръщение. Освен това кръщаваният се помазва и получава бяла дреха, като знак за прощаването на греховете.
Кръщаваните като възрастни преминават преди Кръщението катехизис. На него се говори за основните положения на вярата на Католическата църква и желаещият да бъде кръстен се подготвя за тайнството. Кръщението е тайнство, което не може да бъде отменено. Дори онези, които по-късно обявяват, че излизат от Църквата, остават кръстени християни.

(remigius-borken.de)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар