Свети Хонорат Арлски

16 януари 2019, 15:01

Свети Хонорат Арлски е роден през втората половина на ІV в. в Галия, в аристократично семейство. Получил добро образование и се кръстил още като младеж. Баща му бил против стремежа на сина си към благочестив живот. Хонорат обаче не само не се отказал от целта си, но вдъхновил с примера си и своя по-млад брат Венанций.
Двамата братя устроили в дома си страноприемница и се грижели за пътниците. След време те решили да заживеят като отшелници. Отправили се на Изток, в Палестина, Сирия и Египет, за да опознаят монашеската традиция. Наставник им станал аскета Капрасий, човек образован и с близък произход до техния. Венанций починал по време на пътуването, а Хонорат се върнал заедно с Капрасий в Южна Галия, бил ръкоположен за свещеник и заживял в една пещера в планинския масив Естерел – средновисока планина във Франция, разположена между Кан и Сен Рафаел, на Лазурния бряг. (На снимката горе – постницата на св. Хонорат в планината).

Около 400 г. двамата се преселили на един от Леринските острови (по-малкия, наречен днес св. Хонорат). Около Хонорат се събрала неголяма група ученици, която се развивала и разраствала. Бил създаден манастир по примера и правилата на пустинниците от Египет и Сирия. Монасите живеели както в общност, така и сами. Скоро необитаемият преди това остров станал един от най-важните монашески центрове на Запад. Възпитаници на св. Хонорат от този манастир са Евхерий Лионски, свети Патрик, Викентий Лерински и Иларий Арлски.
През 426 г. Хонорат бил избран за епископ на Арл. Преди смъртта си той посочил за свой приемник ученика си Иларий. И след смъртта му Леринският манастир продължил дейността си и възпитал достойни и свети епископи като Цезарий Арлски и Августин Кентърберийски.
Свети Хонорат бил погребан в древния некропол „Елисейски полета“ в Арл, в базиликата на мъченик Генезий. През 1391 г. мощите му били пренесени в Леринския манастир. Възпоменанието му е на 16 януари.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар