Официално: 29 май е денят на литургичното честване на св. Павел VI

8 февруари 2019, 11:57

Светият Престол съобщи, че папа Франциск е утвърдил декрета на Конгрегацията за божествения култ и дисциплината на тайнствата, въз основа на който паметта на св. Павел VI следва да се чества на 29 май, с ранг „факултативно възпоменание“ (сиреч възпоменание по избор). Възпоменанието трябва да бъде включено в Общия календар на Католическата Църква от римски обряд.
В съобщението от Ватикана се отбелязва, че решението е взето по повод всеобщото значение на дейността на папа Монтини, както и примера на личната му святост, оставен на Божия народ. Църквата ще чества всяка година паметта на Павел VI на 29 май – деня на неговото свещеническо ръкоположение (29 май 1920 г.), а не в деня на неговото рождение за небесата, случило се на 6 август, празника Преображение Господне.
«Новото литургично възпоменание – се подчертава в декрета – трябва да бъде включено във всички богослужебни календари и литургични книги за отслужване на светата литургия и литургията на часовете. Установените литургични текстове, съотносими към този декрет, следва да бъдат преведени, утвърдени, и след разрешение от тази дикастерия – публикувани от епископските конференции.
В декрета се проследяват жизнените етапи, главните трудове и най-важните тезиси от учението на папа Павел VI. В него се отбелязва, че за четива за Часа на четивата от Литургията на часовете са избрани фрагменти от проповедта на Монтини, произнесена на последното открито заседание на Втория ватикански събор на 7 декември 1965 г., озаглавени: „За да познаеш Бог, трябва да познаеш човека“.
В декрете прослеживаются этапы жизни, главные труды и важнейшие тезисы учительства Папы Павла VI. Отмечается, что для Часа чтений Литургии часов избраны фрагменты из проповеди Папы Монтини, произнесённой на последнем открытом заседании Второго Ватиканского собора 7 декабря 1965 года, которую можно подытожить фразой: «Чтобы узнать Бога, нужно знать человека».

Новини: Ватикана

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар