Франциск назначи спорен кардинал за камерлинг на Църквата

15 февруари 2019, 15:56

В четвъртък, 14 февруари, Франциск е утвърдил за нов камерлинг на Светата Римска Църква духовника от ирландско-американски произход кардинал Кевин Джоузеф Фаръл, префект на Дикастерията за миряните, семейството и живота, бивш епископ на Далас.
Отговорностите на Фаръл като камерлинг ще включват подготовката за евентуален папски конклав и администрирането и временното управление на Светия Престол в периода на т. нар. sede vacante (период между смъртта или оттеглянето на действащ папа и избора на нов).
Службата на камерлинг на Светата Римска Църква бе от дълго време вакантна, след смъртта на кардинал Жан-Луи Торан миналия юли.
За да встъпи официално в длъжност, 71-годишният Фаръл ще трябва да положи клетва пред Франциск, който ще му връчи скиптър – символ на властта на камерлинга. Скиптърът, който се използва в момента, покрит с червено кадифе, датира от понтификата на Бенедикт XV.
Роден в Ирландия и ръкоположен за свещеник през 1978 г., като член на „Легионери на Христос“ отец Фаръл е насочен към федералната столица на САЩ Вашингтон, където става директор на Вашингтонския испански католически център. По-късно поема управлението на финансите на архидиоцеза на Вашингтон (1989). През 2002 г. става аусилиарен епископ на Вашингтон, като изпълнява функцията модератор на диоцезната курия и генерален викарий, както и главен съветник на тогавашния архиепископ – скандално известния кардинал Тиъдър МакКарик (уличен в прикриване и участие в редица сексуални злоупотреби), с когото епископ Фаръл живее в реновираната енорийска сграда във вашингтонския квартал Kalorama. Номиниран е за епископ на Далас през 2007 г., където служи до август 2016 г., когато Франциск го посочва за префект на новата Дикастерия за миряните, семейството и живота. В качеството си на префект на споменатата дикастерия, Фаръл бе главно действащо лице при планиране на Световната среща на семействата в Дъблин през 2018 г. и Световната младежка среща в Панама през януари 2019 г.
Франциск го удостоява с кардиналско достойнство през ноември 2016 г.
Камерлингът е една от двете водещи фигури в Църквата, които не губят позицията си при смърт или оттегляне на действащ папа. Съгласно апостолическите конституции Pastor Bonus и Universi Dominici Gregis, камерлингът управлява финансите и имуществото на Църквата в период на sede vacante.
Параграф 17 от Universi Dominici Gregis постановява, че „камерлингът на Светата Римска Църква установява смъртта на папата“, както и че „също трябва да постави печати на папския кабинет и папската спалня“, а впоследствие – „на целия папски апартамент“.
Камерлингът е отговорен за това да съобщи на кардинал-викария на Рим за смъртта на папата, който, от своя страна, официално съобщава това на народа на Рим със специално изявление. В период между двама папи камерлингът установява владение върху Апостолическия дворец във Ватикана, Латеранския дворец и Кастел Гандолфо, и управлява тяхното администриране.
Само папата има право да назначи някого на позицията камерлинг. В извънреден случай, в който такъв не е назначен, а междувременно папата почине или се оттегли, колегията на кардиналите провеждат избор на камерлинг, като този избор трябва да стане в началото на sede vacante.

Източник: National Catholic Register

Новини: NN

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар