Франциск реабилитирал санкционирания от Йоан Павел ІІ революционен теолог Карденал

18 февруари 2019, 14:23

По информация на медиите, позоваващи се на папския нунций в Никарагуа, папа Франциск е отменил всички санкции срещу никарагуанския теолог на освобождението Ернесто Карденал.
94-годишният свещеник, политик и писател, министър в бившето революционно правителство, се намира от две седмици в болница в столицата Манагуа.
В събота Карденал бил посетен от нунция Станислав Зомертаг, който му съобщил, че Франциск отменя всички санкции срещу него (информация на „Il Sismografo“ от понеделник). Нунцият му предложил също така заедно да отслужат първата му литургия след почти 35 години.
Все още няма официално потвърждение от Ватикана.
Папа Йоан Павел ІІ забрани през 1985 г. на Карденал да служи като свещеник заради политическия му ангажимент. Съгласно църковното право на свещеници не се разрешава да поемат политически задължения. Преди това Карденал участва в свалянето на диктатора Анастасио Самоса (1925-1980), а след революцията през 1979 г. става министър на културата в сандинисткото правителство на Даниел Ортега. Междувременно Карденал се отрекъл от новото правителство на Ортега, защото според него той бил „жалък, мизерен диктатор“.
Здравословното състояние на Карденал е тревожно, излиза със съобщение в петък ежедневникът „El Nuevo Diario“, и публикува снимка на видимо отслабналия писател в болнично легло. Снимката била споделена във Фейсбук и Туитър от помощния епископ на Манагуа Силвио Баез след посещението в болницата при Карденал със следния текст под нея: „Днес посетих моя събрат и приятел свещеник, отец Ернесто Карденал, с когото успях да разговарям няколко минути“.
След това епископът коленичил пред леглото, за да измоли и получи благослов от Карденал като от свещеник на Католическата църква. Фотографирането на тази сцена предизвика интереса на медиите.

(katholisch.de)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар