МакКарик вече не е част от клира на Църквата

18 февруари 2019, 08:15

След дълъг период на очакване Светият Престол обяви, че е свалил свещеническия статут на Тиъдър Едгар МакКарик, доскорошен кардинал на Католическата Църква.
В кратко съобщение Конгрегацията за доктрината на вярата заявява, че в края на протекъл наказателен процес, издава декрет, в който намира МакКарик за виновен в извършването на престъпления в качеството му на духовник.
В съобщението тези престъпления са описани като грехове срещу Шестата Божия заповед, извършени с малки деца и възрастни, с утежняващи обстоятелства като злоупотреба с духовна власт.
Декретът на Конгрегацията за доктрината на вярата е издаден още на 11 януари 2019 г., но архиепископът на Вашингтон кардинал Доналд Уърл, станал печално известен с опитите си да прикрие МакКарик, се е възползвал от правото си да обжалва решението. На заседание на 13 февруари Конгрегацията за доктрината на вярата е отхвърлила жалбата. МакКарик е бил информиран официално за това на 15 февруари.
В съобщението се подчертава, че папа Франциск потвърждава задължителния характер на решението, посочвайки че то е окончателно и не подлежи на бъдещо преразглеждане.

Източник: NCRegister

Новини: Ватикана

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар