Протестна акция в Рим „срещу стената на мълчанието в Църквата“

19 февруари 2019, 22:15

Днес следобед от 14 до 15 ч. е проведен мълчалив протест пред църквата „San Silvestro in Capite“ в Рим „срещу стената на мълчанието в Църквата“ – в декларация на организаторите се казва: „Гробното мълчание на пастирите в Църквата пред лицето на безпрецедентната криза на учението за вярата и морала“.
Различни католически организации на миряни от цял свят са избрали 100 участници, които са пристигнали в Рим, за да дадат в днешния протест свидетелство за вярата.
Акцията е наречена „Acies ordinata“ . В католическата традиция Acies ordinata е титла на Дева Мария, която събира армията на верните и побеждава враговете: terribilis ut castrorum acies ordinata (Песен на песните 6,3).
Целта на протестната акция е да поиска от срещата на епископите за сексуалното насилие над малолетни, започваща този четвъртък, пълно разглеждане на темата. Участниците в протеста са загрижени, че истинската връзка ще бъде премълчана, най-вече хомосексуалността като главна причина за сексуалното насилие, тъй като 80% от жертвите са от мъжки пол.
В църквата, пред която е проведен мълчаливият процес, се съхранява една много специална реликва – главата на свети Иван Кръстител. Организаторите пишат в декларацията си:
„Той бил накаран от Ирод да замълчи, но безмълвният му глас все още говори в нашите сърца.“
За подреждането на протестиращите на площада срещу „непоносимото мълчание на пастирите“ се казва:
„Ние стоим тук по уважителен и подреден начин, за да изразим символично протеста на онези, които не се покланят на мълчанието.“
„Държим в ръка Броеницата и четем от четивата на католическата традиция, от Евангелието и Катехизиса, тъй като протестът ни е подхранен от молитвата и учението, тъй като сме убедени, че акцията може да бъде подготвена само с концентриране.“
По-нататък в декларацията се казва:
„Срещата на председателите на епископските конференции, която ще бъде открита на 21 февруари в присъствието на Светия отец, е историческа възможност за изправяне не само пред въпроса за сексуалното насилие над малолетни, но и пред моралната корупция, включваща всяко нарушение на божествения и природния закон, на първо място ужасното зло на хомосексуалността.“
Организаторите и участниците отправят с акцията си „мълчалив апел към епископите“, „така че някои сред тях да имат куража да нарушат мълчанието“:
„Ще има ли пастири, които ще се осмелят да кажат истината на Светия отец? Църквата не се бои от истината, защото Църквата провъзгласява на света истината на своя глава и основател, Исус Христос. С тази символична акция ние се обръщаме най-вече към Него, за да дойде на помощ на нашата слабост в тези бурни времена и с една своя дума да спаси Църквата Си.“
След протеста в сърцето на Рим е проведена пресконференция в централата на чуждестранната преса в Рим.
Декларацията, разпространена от организаторите, завършва с думите:
„Domine non sileas“ (Пс 34,22).
„Господи, недей мълча!“

(katholisches.info)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар