Защо в неделя не постим

24 март 2019, 18:19

Четиредест дни продължава Постното време, което започна на Пепеляна сряда, след карнавала. Тези 40 дни на подготовка за Великден могат да станат понякога много дълги. Когато например човек е предприел строго лишение или много специална жертва. Колко хубаво е, че ги има неделните дни, защото в неделя, тогава по принцип не се пости. Дори хора, които редовно ходят на църква не го знаят. Но това наистина е вярно, защото неделята не е само почивен ден, тя е ден на Господ, тя е един малък Великден, денят, в който празнуваме смъртта и възкресението на Христос в Светата Евхаристия. А щом Христос действително присъства под видовете на хляба и виното, щом е сред нас, тогава не можем да постим в никакъв случай.
Ние се радваме, че Исус е помежду нас със своята любов, със своето присъствие, със своята близост. Затова неделите не могат да бъдат за християните постни дни. И това не е трик, за да се преживеят по-лесно трудностите на поста, а добре обмислен ритъм за щастлив живот. Особено за тези 40 дни на пост се отнася Словото на Исус: „Обърнете се и вярвайте в Евангелието“. В неделните дни обаче Господ се дарява по много специален начин, точно в Евхаристията, това е денят на Възкресение. Тогава пред нас се открива, че неговата любов е по-силна от смъртта. Какво чудесно послание, което дава кураж, дава надежда.

Кардинал Райнер Мария Вьолки,
архиепископ на Кьолн

ЗАБЕЛЕЖКА: Материалите, публикувани в този уебсайт, могат да бъдат копирани, публикувани и използвани само с изричното разрешение на редакцията на www.catholic-news.bg!

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар