Света Едит Щайн

9 август 2019

Света Едит Щайн (Тереза Бенедикта от Кръста OCD) е родена през 1891 г. в еврейско семейство във Вроцлав. Следвала психология, философия, история и германистика. Повратен момент в живота й изиграла биографията на св. Тереза от Авила, която тя прочела на един дъх. През 1922 г. била кръстена, а през 1933 г. постъпила в Кармилския орден. Заради ожесточените преследвания на евреите й било предложено да се премести в манастир в уж по-спокойната Холандия. Там на 2 август 1942 г. била арестувана и депортирана в концлагера Аушвиц, където на 9 август била умъртвена в газовата камера.

„И тъй като да сме едно с Христос е нашето блаженство, а постоянното единение с него е щастието ни на земята, любовта към кръста не е в конфликт с радостта да сме Божи деца. Да помагаме в носенето на Христовия кръст е силна и чиста радост и тези, на които е дадено и които го могат, строителите на Христовото царство, са истинските деца на Бога. Привързаността към Кръстния път не означава игнориране на това, че Велики Петък е минал и че делото на изкуплението е изпълнено. Само изкупени, само деца на благодатта могат да бъдат кръстоносци на Христос. Само чрез съюза с божествения водач човешкото страдание придобива изкупителна сила.
Да страдаш и да бъдеш щастлив в страданието, да стоиш на земята, да вървиш по мръсните и сурови пътища на тази земя и да царуваш с Христос отдясно на Отца, да се смееш и да плачеш с децата на този свят и без да спираш, да пееш с ангелските хорове възхвала на Бога – това е животът на християнина, докато настъпи зората на вечността.“

Св. Едит Щайн

Превод: catholic-news.bg

ЗАБЕЛЕЖКА: Материалите в този уебсайт, могат да бъдат копирани, публикувани и използвани само с изричното разрешение на редакцията на www.catholic-news.bg!

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар