Рождение на Дева Мария

8 септември 2020

Празникът Рождение на Дева Мария започнал да се празнува в края на V в., във връзка с построяването и освещаването на днешната базилика „Св. Анна“ в Йерусалим, на езерото Бетезда. Мястото се смята за дом на Анна и Йоаким, родителите на Дева Мария, и за нейно родно място. Според легендата Анна и Йоаким не можели да имат деца. За тогавашното еврейско общество това бил толкова голям позор, че Йоаким бил отпратен от храма, когато поискал да принесе жертва. Много натъжен и отчаян, той се уединил. По време на молитва, в която той и жена му изплаквали мъката си, им се явил ангел и им обещал, че ще им се роди дъщеря, пълна с благодат.
Празникът е въведен в Римската църква около 700 г. от папа Сергий І.
Рождението на Дева Мария се среща често в християнската иконография като самостоятелен мотив, а също така и като цикъл от живота на Богородица.
Рождението на Света Богородица се отбелязва девет месеца след празника Непорочно зачатие на Дева Мария.
Много църкви и манастири по света са посветени на рождението на Богородица. В някои от тях празникът се чества с тържествени процесии и литургии.

ЗАБЕЛЕЖКА: Материалите в този уебсайт, могат да бъдат копирани, публикувани и използвани само с изричното разрешение на редакцията на www.catholic-news.bg!

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар