Св. Андрей Ким Тае-гон и другари

20 септември 2021

Днес възпоменаваме корейските мъченици Андрей Ким Тае-гон, Павел Чон Ха Сан и другари.
Андрей Ким Тае-гон е роден през 1821 г. в благородническо семейство, което обедняло, след като приело християнството – строго забранено по това време в Корея. Баща му загинал мъченически през 1839 година. Когато бил на 15 г., Андрей се срещнал с френски свещеници-мисионери от Париж. Пожелал и той да стане свещеник. Затова бил изпратен да следва в семинарията на парижките мисионери в бившата португалска колония Макао. След опиумната война 20-годишният Андрей Ким се опитал да преведе нелегално в Корея френски мисионери, но не успял. Бил ръкоположен за дякон и дошъл в Сеул като мисионер в страната си сам. Като капитан на риболовен кораб отишъл в Шанхай, където през 1845 г. бил ръкоположен за свещеник. Андрей Ким бил първият кореец, който станал католически свещеник. Още през същата година той се завърнал тайно в родината си с епископ Фереол и неговия сътрудник. След една година на пожертвователна дейност в Сеул бил заловен при опит да преведе и други мисионери в страната, бил измъчван и обезглавен на 16 септември 1846 г .
Тленните му останки почиват в параклиса на семинарията в днешната архиепископия на Сеул. Обявен е за блажен на 5 юли 1925 г. от папа Пий ХІ, заедно с още 78 корейски мъченици. На 6 октомври 1968 г. папа Йоан Павел ІІ прибавил към групата още 24 мъченици. Всичките 103-ма са канонизирани на 6 май 1984 г., на първата канонизация, състояла се извън Рим, в Сеул. Андрей Ким Тае-гон и Павел Чон Ха Сан били удостоени да представляват в литургичния календар корейските мъченици, най-младият от които бил само на 13 години.
Павел Чон Ха Сан бил син на известния в католическата общност Автустин Чон Як Йонг, който написал първия католически катехизис на корейски език. Заради вярата си Августин приел мъченическа смърт през 1801 година. От този момент семейството на Павел Чон било подложено на гонения. След конфискацията на семейното имущество то живеело в крайна бедност.
20-годишен Павел Чон отишъл в Сеул, за да помага на местната католическа общност, в която имало недостиг на свещеници. През 1816 г. заминал за Китай и в Пекин се срещнал с местния католически епископ. Помолил го да изпрати на мисия в Корея католически мисионери. Там той се запознал с мисионери от Европа и подпомагал дейността им. Известно време учил в семинарията, но не я завършил.
През 1839 г. бил арестуван за изповядване на католицизма заедно с майка си и сестра си. Бил обезглавен на 20 септември 1839 година.

Превод: catholic-news.bg

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар