Св. Камило де Лелис – покровител на болните и болногледачите

14 юли 2020

Камило де Лелис е роден на 25 май 1550 г.в Букианико, близо до Пескара. Бил син на офицер, който след ранната смърт на майката нямал много време за сина си заради служебните си задължения и детето растяло без особени грижи. Когато пораснал, Камило също избрал професията на военен. Същевременно страстно се увличал по хазарта и скоро проиграл всичките си пари. Заради незаздравяваща рана на крака си, получена по време на сражение, бил принуден да напусне военната служба и през 1575 г. и отишъл в болницата за неизлечимо болни в Рим „Ospedale San Giacomo degli Incurabili“, където бил назначен като помощник. Но не след дълго загубил и тази работа заради кавга и увлечението си по хазарта. Докато работил на строежа на новия капуцински манастир в Манфредония, настъпило неговото обръщане и той бил приет от монасите като брат мирянин. Скоро обаче бил освободен заради влошаване на раната на крака му.

Върнал се отново в римската болница за неизлечимо болни и работил там като болногледач. Търпението и отговорността му не останали незабелязани и той бил назначен за началник на болницата. Запознал се с Филип Нери, по чието настояване се решил да стане свещеник и започнал да следва в йезуитския колеж. През 1582 г. основал с група съмишленици общността на духовниците в служение на болните, наричани камилиани, които се обричали да се грижат за болните и заразените от чума дори с риск за живота си. Камило бил ръкоположен за свещеник през 1584 година.

Отношението му към Бог се формирало под влияние на мистични срещи с разпънатия Христос. Той виждал в болните страданието на Господ. Камило де Лелис оказал решаващо влияние върху подобряването на болничните грижи в Италия, по примера на св. Иван Божи в Испания.

Папа Сикст V признал конгрегацията през 1586 г. и й дал църквата Св. Мария Магдалена в Рим. Камило бил първият настоятел на камилианите. През 1591 г. папа Григорий ХV обявил конгрегацията за орден с всички привилегии.

През последните години от живота си Камило страдал от много болести, но когато можел, ставал от леглото, за да посещава болни. Починал на 14 юли 1614 г., докато изнасял прочувствена реч пред братята си. Погребан е в църквата „Santa Maria Maddalena“ в Рим.

Обявен е за блажен на 7 април 1742 г. от папа Бенедикт ХІV, който две години по-късно го канонизира за светец. През 1886 г. папа Лъв ХІІІ го обявява заедно със св. Иван Божи за покровител на болните и на болниците. Папа Пий ХІ го провъзгласява през 1930 г. за покровител на медицинските сестри, болногледачите и техните сдружения.

(heiligenlexikon.de)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар