Дева Мария от планината Кармил. Чудото в Палми

16 юли 2020

Дева Мария от планината Кармил е титла в чест на Божията Майка като покровителка на Кармилския орден. Първите кармилити водели отшелнически живот на планината Кармил в Света земя, където построили параклис, посветен на Дева Мария.

Възпоменанието на Дева Мария от планината Кармил е чествано за първи път през 1386 г. в английските кармилски манастири като празник на ордена. През 1595 г. тогавашната Конгрегация за светите обреди (Congregatio pro Sacri Ritibus et Caeremoniis) дава възможност празникът да се отбелязва и извън ордена. През 1726 г. папа Бенедикт ХІІІ го въвежда за цялата Католическа църква.

В някои страни днешното възпоменание е познато под името празник на скапулара, което се отнася до нарамник, който се носи от кармилитаните над расото – кафявия скапулар. Той е свързан със св. Саймън Сток, генерален приор на кармилитите, на когото се явила Божията Майка с кафявия скапулар в ръка. Тя дала обещание на светеца, че всеки, който го носи, ще се намира под нейната специална закрила. Тогава членове и на други ордени, както и миряни помолили да имат право да носят този скапулар. Вж. в catholic-news.bg: „Скапуларът“

В Палми, Италия, всяка година на 16 ноември се възпоменава чудото на Дева Мария Кармилска (Miracolo della Madonna del Carmine di Palmi), което станало между 31 октомври и 16 ноември 1894 година. През тези седемнадесет дни очите на статуята на Дева Мария започнали да се движат, а цветът на лицето й се променял многократно. На 16 ноември вечерта, когато верните понесли статуята с шествие по улиците и стигнали края на града, станало силно земетресение, при което били разрушени много къщи. Но заради масовото участие на жителите на града в процесията – 15000 души – само девет човека загинали. Чудото е признато от Църквата, а по време на шествието на 16 ноември 1896 г. статуята на Дева Мария била увенчана с корона.

Превод: catholic-news.bg

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар