Уповавай се на Господ

30 януари 2021

В никакъв случай не е неприятно на Бог, когато понякога нежно му се оплакваш. Не се страхувай да му казваш: „Защо, Господи, стоиш далеч“ (срв. Пс. 22). Ти знаеш много добре, че те обичам и че не искам нищо друго освен Твоята любов. Заради любовта ти спаси ме, не ме изоставяй.“
Ако запустението продължава много дълго и ти се страхуваш много, тогава съедини гласа си с гласа на Исус, когато той висеше изнемощял на кръста. Помоли се за Божията милост и кажи: „Боже мой, Боже мой, защо си ме оставил (Мт 27,46). И извлечи полза от това изпитание: първо, за да се смириш още повече, като повтаряш, че човек не заслужава утешение, щом е обиждал Бог; след това, за да укрепиш доверието си, спомни си, че Бог, каквото и да прави или допуска, има предвид само твоето благополучие, тоест за да „съдейства всичко за добро“ на душата ти (срв. Рим 8,28). Колкото повече те измъчват гняв и униние, толкова по-безстрашно трябва да се въоръжиш с голяма смелост и да възкликнеш: „Господ е моя светлина и мое спасение; от кого ще се боя?“ (Пс 271,1). Да, Господи, ти си, който, ще ме просветлиш, ти си, който ще ме спасиш. Надявам се на теб, „на Тебе, Господи, се уповавам, да се не посрамя навеки“ (срв. Пс 30,2).
Така че остани непоколебим в мира и бъди сигурен: „кой е вярвал Господу, и е бил посрамен? или кой е пребъдвал в страха Му, и е бил оставен?“ (Сир 2, 10).

Св. Алфонс-Мария де Лигуори,
епископ и църковен учител

Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар