Ето постът, който избрах

18 февруари 2021

Те всеки ден Ме търсят и искат да знаят Моите пътища като народ, който уж постъпва праведно и не оставя законите на своя Бог; те искат от Мене праведен съд, желаят да се приближат към Бога:
„Защо ние постим, а Ти не видиш? Смиряваме душите си, а Ти не знаеш?”
Ето, в деня, когато постите, вие изпълнявате своята воля и от другите изисквате тежки трудове. Ето, вие постите за караници и разпри и да биете с дръзка ръка другите; вие не постите в това време тъй, че гласът ви да бъде чут във висинето.
Такъв ли е постът, който съм Аз избрал – денят, в който човек изнурява душата си, когато навежда глава като тръст и под себе си постеля вретище и пепел? Това ли ще наречеш пост и ден, угоден на Господа?
Ето постът, който избрах: „Разкъсай оковите на неправдата, развържи връзките на ярема и угнетените пусни на свобода и всеки ярем разкъсай. Раздели хляба си с гладните и скитниците сиромаси заведи у дома си; видиш ли гол – облечи го и от еднокръвния си не се крий.
Тогава твоята светлина ще се яви като зора и твоето изцеление скоро ще процъфти и твоята правда ще тръгне пред тебе и слава Господня ще те придружава. Тогава ти ще позовеш и Господ ще чуе; ще извикаш и Той ще каже: „Ето ме!”

(Ис 58, 2-9)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар