Направете от вас инструмент, жива арфа на Светия Дух

12 март 2021

Мои любими деца и братя мои! Бог, който в своята мъдрост управлява всичко, който по превъзходен начин води времената и годините към добър край, ни извести и това: Те вече са тук, дните на спасението и на благодатта за душите. [...]

Благодарим на онзи, който ни откри тези дни и ни счете за достойни да ги достигнем. Затова по всяко време трябва да водим свят и чист живот и да спазваме всяка Божия заповед, но особено през това време. [...] Сега, когато е време за очистване: нека се прочистим! Сега, когато е време за въздържание: Да се въздържаме и то не само от храна – това не е достатъчно, но да се въздържаме от това да завиждаме за репутацията на нашия брат, да се гневим или ядосваме на ближния, да отпускаме езика си и да не го обуздаваме. По-скоро трябва да си поставим граници, така че да не говорим нито много, нито по всяко време, а само за подходящи неща.

Очите ни да се пазят от безсрамни погледи, ушите ни да са затворени и да се отварят само, за да чуят какво обича Бог и какво му е угодно. Да, любими мои деца, да, призовавам ви: Направете от вас инструмент, жива арфа на Светия Дух. [...] Поддържайте мир помежду си. Постното време е уморително за тялото, това е вярно, но не допускайте това да отслаби куража ви! Малко търпение и, както обикновено, няма да усещате повече тежест!

Св. Теодор Студит (759-826)

Подбор и превод: catholic-news.bg

[Още импулси...]

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар