Св. Панталеймон

27 юли 2021

Св. Панталеймон е роден около 278 г. в Никомедия. Баща му бил езичник, а майка му – християнка. Още като дете проявявал дарбата да лекува. Бил обучен в изкуството на медицината и кръстен от мъдър свещеник на име Ермолай. Баща му също се обърнал, когато видял как синът му след призоваване на Христос върнал зрението на един слепец.

Император Максимиан го избрал за свой личен лекар. Когато Панталеймон открил на жена му, че е християнин и започнал да й говори за Христос, разговорът би подслушан и донесен на императора, който се оттеглил от трона и доброволно отишъл в изгнание.

Новият император наредил да задържат Панталеймон. Твърдостта му останала несломима след всички изтезания, на които бил подложен. Накрая главата му била отсечена, а от раната потекло мляко вместо кръв.

Църквата започнала да почита Панталеймон още през ІV век. Източната Църква, в която той се числи към светите лечители, го почита като великомъченик. Прз 550 г. император Юстиниан издигнал в негова чест църква в Константинопол. Негови реликви има в Лион, Кьолн, Генуа, Равена, Арл и другаде. Ампули с изтеклото от него мляко се пазят в Бари, Неапол, Венеция и Мадрид.
СВ. Панталеймон е еедин от четиринадесетте свети помощници.

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар