Скръбна Майка Божия

15 септември 2021

Проповед от †о. Мариуш Полцин OFM Cap.,
изнесена на 15 септември 2015,
Клагенфурт

Братя и сестри,

Освен месец май, когато всеки ден пеехме Лоретанската литания към Божията Майка, октомври, когато всеки ден се моли Светата Броеница, септември е третият месец през годината, посветен на Дева Мария.
Това е месецът на семейните празници на Богородица: 8 септември – рожден ден, 12 – септември – имен ден. А 15 септември – Скръбната Божия Майка – е спомен за това, че Тя е станала и наша Майка. Исус, страдайки на кръстното дърво, ни завеща за наша майка Скръбната Майка. 15 септември е първият ден на Нейната майчина грижа за нас. Нито в Назарет, нито в Кана Галилейска Исус се е обръщал към някого с думите: „Ето твоята Майка.” Спасителят нарече Нея наша Майка едва когато Тя застана под кръста.
Всъщност денят на Скръбната Майка Божия е за нас радостен, защото това е празник, разказващ за началото на майчиството на Божията Майка в нашия живот. От момента, когато Исус от кръста каза: „Ето вашата Майка, ето твоята Майка” – имаме право да наричаме Мария наша Майка. Трябва да не забравяме за Нейните страдания, за всичките Нейни притеснения, кръстове, мечове, които са Я пронизвали, но всичко това не може да засенчи радостта на този ден – получихме Божията Майка като подарък! Като скъпоценен дар.
Защо Исус ни е поверил и подарил Скръбната Божия Майка? Защото Тя всичко разбира. Майката, която е била свидетел на Исусовата самота, на Неговото унижение, поругаване и страдание – разбира и нашите проблеми, пораженията, нещастието. Скръбната Майка всичко успява да разбере, защото самата Тя в живота си толкова много е изстрадала. Сега получихме възможността да прибягваме до Нея при всяка беда в нашия живот, дори най-трудната, най-лошата, най-потискащата.
Съществува такава стара поговорка, че най-прекрасната усмивка притежава онзи човек, който е изстрадал най-много. В скулптурата на Микеланджело, изобразяваща Скръбната Божия Майка, забелязваме тайнствена усмивка. Скръбна и загадъчно усмихната. Нима в Нейната скръб се е появил лъч на утеха, че е станала наша Майка…
15 септмеври е денят на радостна тържествена литургия, която отслужваме в бял или златен цвят на литургичните одежди. В това се изразява радостта на Църквата, че празникът на Скръбната Божия Майка е едновременно възпоменание на деня, когато Тя ни е била дадена като Майка за целия наш живот.
Амин.

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар