Ватиканът затваря врати за хората, които не притежават зелен паспорт

21 септември 2021 г.

Рим

Градът-държава Ватикан официално обяви, че считано от 1 октомври т. г. на ватиканска територия ще може да се влиза само след представяне на т. нар. Green Pass („зелен паспорт“).
Зеленият паспорт може да бъде придобит след доказателство за завършена ваксинация срещу коронавирус, след представяне на бърз антигенен или PCR тест (които обичайно важат за 48 или 72 часа – б. р.), или след преболедуване (като това основание важи за не повече от шест месеца – б. р.).
Заповедта за зелен паспорт е издадена от кардинал Джузепе Бертело, председател на Папската комисия за града-държава Ватикан, като посочената цел е „предпазване, контрол и преодоляване на публичната здравна извънредна обстановка“ на територията на Ватикан. От съобщението и от самия документ става ясно, че намерението е „да бъде подсигурено здравето и доброто състояние на работещата общност, с уважение към достойнството, правата и фундаменталните свободи на всеки от нейните членове“. В съобщение на пресслужбата на Светия Престол, публикувано в социалната мрежа Twitter, се уточнява, че документите, които биха осигурили достъп до територията на Ватикан са: Vatican Green Pass, European Green Pass или всеки друг външен сертификат, доказват ваксиниране, преболедуване или отрицателен антигенен или молекулярен тест за коронавирус.
Изпълнението на заповедта е възложено на ватиканската жандармения – вътрешните ватикански полицейски сили. „Тези мерки следва да се прилагат за граждани и живеещи в града-държава, за персонала, работещ в губернаторството на града-държава Ватикан и в различните части на Римската курия, както и в свързаните с тях институции, а също и за всички посетители и ползващи услуги“ – се уточнява в документа.
Новите изисквания допускат изключение за участващите в литургични чествания – „за времето, стриктно необходимо за участие в съответната служба“, като същевременно се посочва задължението за спазване на здравните регулации и социалната дистанция, използването на лични предпазни средства, ограничаването на движението и събиранията на едно място по време на съответната литургия или друго богослужение.
По отношение на свързания със заповедта въпрос за ковид-ваксините (доколкото това е основният начин за сдобиване със зелен паспорт), Конгрегацията за доктрината на вярата преди време посочи, че приемането на такава ваксина трябва да е доброволно. В същото време обаче действащият папа няколко пъти вече е заявявал своето мнение, че е „въпрос на етика всеки един да се ваксинира“, както и че отказът от подобно ваксиниране е проява на „самоубийствено отхвърляне“. През последния месец аржентинският понтифик записа видео обръщение, в което насърчава хората да се ваксинират, но пропусна да спомене връзката на ваксините с аборта и с хилядите случаи на починали, както и милионите случаи на увреждания, докладвани след използване на ковид-ваксини в Europe’s Endura Vigilance или US’s Vaccine Adverse Event Reporting Service (VAERS).
Италианската република обяви миналата седмица, че ваксинационният Green Pass ще бъде изискван за всеки един, който иска да стигне до работното си място. Всеки, който се опита да отиде на работа без сертификат, ще се счита за отсъстващ от работа без основания, трудът му за този ден няма да бъде заплащан и ще подлежи на наказателни глоби.

Източници: www.vatican.va, Breibart News, LifeSiteNews

Новини: Ватикана

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар