Светият отец Пио от Пиетрелчина

23 септември 2021

Проповед за възпоменанието
на св. отец Пио от Пиетрелчина

Светците изглеждат понякога като не много впечатляващи, непрактични и безпомощни хора. Напомнят ни такива, които до пет не могат да изброят, но в същото време успяват да уцелят точно самата същност на проблема. Намират смисъла на живота. Знаят какво е най-важното: че трябва да служат на Бог, а не на себе си.
Понякога хора много практични, пъргави, справящи се с живота, житейски хитри, предпазливи стопани, които успяват – трябва да преживеят много трудни моменти и да изстрадат, за да разберат това, което светците успяват да разберат светкавично.
Понякога светците са скромни. Полагат обет да спазват така наречената Евангелска бедност, но в същото време от техните празни ръце като от някаква съкровищница текат големи фондации, благотворителни самарянски организации, пари за възстановяване на църквите, за строителство на сиропиталища, болници и други.
Понякога светците са физически доста слаби, а в същото време планини вдигат – те са като че ли великани в това, което вършат.
Понякога някои от тях са страдащи, болни, а толкова много умели да направят нещо за другите. Такъв парадокс, би могло да се каже, е свети отец Пио.
Без пукната стотинка – според народната поговорка – положил обет за Евангелска бедност, францисканец капуцин, а клеветен, осъждан и подозиран, че имал купища пари. Огромните средства започнали да идват при него едва тогава, когато не искал да ги има, но пожелал да служи на нуждаещите се и нищо, абсолютно нищо, не ползвал за себе си.
Бил много тих човек, а Исусовите рани притеснявали неговата скромност, не си правил реклама, напротив, искал да живее скришно, а днес е един от най-известните чудотворци и светци в целия свят.
Бил човек на страданието и в същото време другите укрепвал в тяхното страдание. Прочутият „Дом за облекчение в страданието” е едно от делата му на този свят.
Бил чист и благ по сърце монах, но го клеветили и подозирали за любовни връзки.
Всеки светец е бил парадокс. Показва друг вид логика, Божията – за нас невидима, друг начин на Божието владичество в този свят.
Ако ще се опрем върху молитвата, вярата, Светото Причастие, също ще се случват чрез нас неща, чудни за този свят.
Ще бъдем слаби, немощни – а ще пренасяме планини.
Ще страдаме – а ще утешаваме другите.
Ще ни клеветят и подозират – радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на Небесата!
Свети Отче Пио, моли се за нас и за тези, които са ни скъпи!
Амин.

† Отец Мариуш Полцин, OFM Cap.
23 септември 2015 г.

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар