Свети архангели Михаил, Гавраил и Рафаил

29 септември 2021

Имената на светите архангели Михаил, Гавраил и Рафаил са добре известни, в изкуството и музиката небесните същества често са били вдъхновение за творците. Не всички обаче знаят за ролята им в Библията и традицията, откъдето идва значението на техните имена, всяко от които сочи конкретен аспект на Бога.

Свети архангел Михаил
Според традицията свети архангел Михаил бил този, който с меч изпъдил Адам и Ева от Рая и охранявал Едемската градина. Михаил се споменава в апокалиптичната книга на Данаил (10,13; 12,1), в книгата Юдит (9), както и в Откровението (12,7). Там се казва: „И стана война на небето: Михаил и Ангелите му воюваха със змея, а змеят и ангелите му воюваха против тях, но не устояха, и за тях се не намери вече място на небето.“ Михаил е архангелът, който воюва с всички сили, оспорващи първенството на Бога. Най-старото светилище на свети архангел Михаил е Монте Сант`Анджело в Южна Италия, където на 8 май 492 г. той се явил на местните хора. Името му означава „Кой е като Бог?“ – на еврейски: מִיכָאֵל .Изобразяван е с меч, понякога пламтящ, също така като рицар, който пронизва дракона.

Свети архангел Гавраил
Архангел Гавраил донесъл на Мария посланието, че ще стане майка на Божия Син. Освен това преданието го сочи като ангела, който обещал на Захария раждането на сина му Иван Кръстител. Той бил ангелът, който се явил в съня на свети Йосиф и който в Светата нощ на Рождество говорил на пастирите. За него се говори в книгата на пророк Данаил. Той помага на Данаил да разбере виденията си (Дан 8,16; 9,20). Името Гавраил в превод от еврейски ( גַּבְרִיאֵל) означава „Бог е сила“. Изобразяван е често с лилия, която означава чистота и говори за Благовещението на Дева Мария. Свети архангел Гавраил е покровител на пощальоните.

Свети архангел Рафаил
Фигурата на свети архангел Рафаил е тясно свързана с историята на Товия (Тов 5,4-12,22). Товия бил син на благочестивия израилтянин Товит, който получил Божията помощ в тежко изпитание, при което загубил и зрението си. Архангел Рафаил придружил Товия по опасния път за Мидия, където му помогнал да получи Сара за жена и да намери начин да излекува баща си от слепотата. Архангел Рафаил е изобразяван облечен като поклонник и с принадлежности за път. Покровител е на поклонниците и пътниците. Името му (на евр. רְפָאֵל) означава „Бог лекува“.

Светите архангели Михаил, Гавраил и Рафаил възпоменаваме на 29 септември.

Молитва към светите архангели:

Свети архангеле Михаиле, не ни оставяй да загинем в тази тежка борба!
Свети архангеле Гавраиле, напътствай ни винаги да бъдем отворени към Божието слово и да изпълняваме Божията воля!
Свети архангеле Рафаиле, придружавай ни и лекувай раните на тялото ни, а особено тези на душата ни!
Амин.

ЗАБЕЛЕЖКА: Материалите в този уебсайт, могат да бъдат копирани, публикувани и използвани само с изричното разрешение на редакцията на www.catholic-news.bg!

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар