Последни мигове от живота на св. Фаустина Ковалска и прослава

5 октомври 2021

Покойната вече сестра Евфимия Трачинска си спомня за деня на смъртта на света сестра Фаустина Ковалска по следния начин: „На 5 октомври, по време на вечерята удари камбана. Беше известено, че сестра Фаустина умира. Изоставихме всичко и всички, които бяхме тук, тръгнахме към нея. В болничната стая бяха свещеникът и няколко сестри. Молихме се заедно. Молихме се много дълго: казвахме молитви за починалите, литании и други молитви.

Молихме се толкова дълго, че дори вечерната молитва беше по-късно. В един миг сестра Фаустина даде знак на майката игуменка да се наведе към нея и й каза, че още не умира и че когато ще умре, ще даде знак. Така че сестрите си тръгнаха. (…) Когато отивах в килията си, посетих параклиса и се помолих душите в чистилището да ме събудят, когато сестра Фаустина ще умре, защото исках да присъствам при смъртта й. Страхувах се да помоля за това майката игуменка, защото ние, по-младите сестри, нямахме право да ходим там, за да избегнем заразяване с туберкулоза при нея.

Само на сестра Амалия беше позволено, защото тя вече имаше туберкулоза. Легнах си и заспах бързо. Изведнъж някой ме буди: „Сестро, ако искате да присъствате при смъртта на сестра Фаустина, тогава ставайте.“ Веднага разбрах, че е станала грешка. Сестрата, която е трябвало да събуди сестра Амалия, бе объркала килиите и бе дошла при мен. Събудих сестра Амалия, сложих си расото и булото и бързо отидох в болничната стая. След това дойде и сестра Амалия. Беше около 23 часа през нощта. Когато влязохме, сестра Фаустина отвори малко очи, усмихна се леко, след това наклони главата си и това беше…Сестра Амалия каза, че сестра Фаустина е починала, беше мъртва. Погледнах към сестра Амалия, но тя не каза нищо и ние продължихме да се молим. Свещта горя през цялото време.“

На 21. 4. 1938 г. сестра Фаустина постъпва за пореден път в болница.

На 25. 8. 1938 г. в болницата получава тайнството на болните.

На 17. 9. 1938г. св. Фаустина се прибира от болницата в манастира в Лагиевники.

На 22. 9. 1938 г., както е обичаят, тя иска прошка от сестрите в конгрегацията за неволно направените нарушения.

На 26. 9. 1938 г. при последната й среща с проф. Михал Сопочко тя казва: „Заета съм с Небесния Отец.“

На 5. 10. 1938 г., в 16.00 ч. е последната й изповед при отец Йозеф Андраш.
Умира същата вечер, в 22.45 ч.

На 7.10.1938 г. , първи петък от месеца на Пресвето Сърце Исусово и празник на Дева Мария на Броеницата, е погребана в гробището на манастира.

На 21. 10. 1965 г. започва информационният процес за живота и добродетелите на сестра Фаустина на диоцезално ниво, по решение на кардинал Карол Войтила.

На 25. 11. 1966 г. тленните останки на сестра Фаустина са пренесени от гробището на конгрегацията и погребани в манастирския параклис.

На 20. 09. 1967 г. завършва започнатия информационен процес и документите са изпратени в Рим.

На 15. 04. 1978 г. Светият Престол отменя наложената на 6. 3. 1959 г. забрана за разпространяване на култа към Божието милосърдие по начина, предаден от сестра Фаустина.

През 1981 г. за първи път е публикуван дневника на сестра Фаустина Ковалска.

На 18. 04. 1993 г. в Рим папа Йоан-Павел ІІ обявява сестра Фаустина за блажена. В светилището в Краков-Лагиевники на олтара под иконата на Божието милосърдие са изложени реликвите на с. Фаустина.

На 30. 04. 2000 г. в Рим папа Йоан Павел ІІ канонизира сестра Фаустина за светица и въвежда празника на Божието милосърдие за цялата Църква.

=============

Тази вечер, както всяка година, в параклиса на манастира в Лагиеники, в чест на празника на света Фаустина, в 21.30 ч. българско време ще започне организирано от сестрите бдение пред Св. Причастие, което ще продължи до часа на смъртта на светицата. Може да се гледа тук.

По www.faustyna.pl

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар