Св. Раймунд от Пеняфорт

7 януари 2022

Св. Раймунд е роден около 1178 г. в замъка Пеняфорт близо до Барселона. Първо учил каноническо право в Барселона, където преподавал в продължение на три години. Заедно със св. Петрус Ноласкус , на когото бил изповедник, той основал Мерцедарския орден през 1222 г., чиято основна задача била да освобождава роби християни от мюсюлмански плен.
Заради репутацията му на ерудит и светец неговият епископ го призовал за каноник. Бил пример за подражание за всички и работел неуморно за разпространение на почитта към св. Богородица сред народа. По-късно заминал за по-нататъшно обучение в известния университет в Болоня. Там той чул проповедите на блажения Реджиналд, доминиканец, и подтикнат от това, постъпил в Доминиканския орден. През 1230 г. папа Григорий IX го назначил за папски пенитенциарий и съветник на Курията. Помолил го също да издаде сборник с папски декрети, върху който той работил в продължение на три години.
От 1238-1240 г. св. Раймунд бил третият генерал от този орден, но след две години подал оставка и се завърнал в Каталуния. Голямата му любов била насочена към бедните и към мисиите. Мисионерската работа сред евреи и мюсюлмани била особено близка на сърцето му. За нея той основал училища за изучаване на еврейски и арабски език. Отдавал голямо значение на способността на мисионерите да общуват. Той също така насърчил Тома Аквински да напише „Сума против езичниците“.
Починал през 1275 г. в Барселона.
Канонизиран е през 1601 г. от папа Климент VIII. Покровител е на юристите и учените по каноническо право.

(evangeliumtagfuertag.org
heiligenlexikon.de)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар