Почина кардинал Анджело Содано

29 май 2022 г.

На 94-годишна възраст, след кратко боледуване от Covid-19, почина кардинал Анджело Содано, бивш държавен секретар на Светия Престол от понтификатите на двама папи – Йоан-Павел II и Бенедикт XVI, както и дългогодишен декан на Колегията на кардиналите.
Кончината на кардинала е настъпила на 27 май в римската клиника „Джемели“, след като бе постъпил там на 9 май с положителен тест за коронавирус.
Светият Престол разпространи вестта за смъртта на бившия държавен секретар, а папа Франциск изпрати съболезнователна телеграма до сестра му Мария Содано, в която изрази благодарността си за безпрецедентата работа на кардинала в подкрепа на трима от неговите предшественици. „Смъртта на кардинал Содано събужда в душата ми чувства на благодарност към Господ за дара на този почитан човек, който щедро изживя своето свещенство“ – написа още Франциск.

Заупокойната света литургия и погребението на кардинал Анджело Содано ще се състоят на 31 май във ватиканската базилика „Св. Петър“. Богослужението ще бъде водено от декана на кардиналската колегия кардинал Джовани Батиста Ре. В края на литургията папата ще отслужи ритуала Ultima Commendatio, както и Valedictio.

Новини: In Memoriam

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар