Ужасяващо клане в католическа църква в Нигерия на Петдесетница

6 юни 2022 г., 15:54

Най-малко 50 души са били застреляни от нападатели, а много други – ранени, по време на неделна литургия в католическа църква в югозападната част на Нигерия, съобщават местни медии.
Лекар от болницата в Ово, град в нигерийския щат Ондо, потвърди пред „Ройтерс“, че не по-малко от 50 тела са били докарани във Федералния медицински център в Ово и в Католическата болница „Сейнт Люис“. Атаката се е случила по време на тържествено богослужение за празника Петдесетница в храма „Св. Франциск Ксаверий“ в Ово, по данни на губернатора на Ондо Аракунрин Акередолу.
Видео, публикувано в Twitter, показва графични сцени с дела и кръв вътре в църквата. Губернаторът заяви, че сред убитите има много деца.
Щатският законодател Огунмоласуи Олуволе е заявил пред Associated Press, че атентаторите са детронирали и експлозиви.
Светият Престол публикува изявление, след като папата е научил ужасната новина. „Папата разбра за атаката в църква в Ондо, Нигерия, и за смъртта на много вярващи, сред които много деца, по време на богослужение за Петдесетница“ – четем в документа. „Докато се уточняват подробностите за инцидента, папа Франциск се моли за жертвите и за страната, болезнено засегната в момента на празник, като ги поверява на Господ – да изпрати Своя Дух да ги утеши.“
Смъртоносните атаки срещу католици и други християни зачестяват в Нигерия, но досега се случваха преимуществено в северната част на страната. До вчерашното трагично събитие югозападните части оставаха сравнително спокойни.

Източник: CNA

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар