Новите кардинали

28 август 2022 г., 12:07

На 27 август 2022 г. във Ватиканската базилика „Св. Петър“ папа Франциск въведе в кардиналско достойнство 20 нови свещенослужители.

Конститорият започна с изповядване на Символа на вярата от страна на новите кардинали, след което бе произнесена кардиналската клетва за вярност и послушание към Римския Папа. Впоследствие всеки от духовниците се приближи индивидуално до папата и, заставайки на колене, получи от него червената кардиналска шапка, пръстен и папска була със съответната титулярна римска църква, която му се поверява.

Ето и списъкът на новите кардинали:
Монс. Артър Рош от Великобритания – префект на Дикастерията за божествения култ и дисциплината на тайнствата, почетен архиепископ на Лийдс;
Монс. Лазар Ю Хьонг Шик от Южна Корея – префект на Дикастерията по делата на клира, почетен архиепископ на Даеджон;
Монс. Фернандо Вергес Алзага от Испания – председател на Папската комисия по делата на града-държава Ватикан и на Губернаторството на града-държава Ватикан, титулярен архиепископ на Виламаня ди Проконсоларе;
Монс. Жан-Марк Авелин от Франция – архиепископ на Марсилия;
Монс. Питър Ебере Окпалеке от Нигерия – епископ на Еквулобия;
Монс. Леонардо Улрих Щайнер от Бразилия – архиепископ на Манауса;
Монс. Филипе Нери Антонио Себастиан ду Росарио Ферао от Индия – архиепископ на Гоа и Дамнао;
Монс. Робърт МакЕлрой от САЩ – епископ на Сан Диего;
Монс. Виргилио до Карму да Силва от Източен Тимор – архиепископ на Дили;
Монс. Оскар Кантони от Италия – епископ на Комо;
Монс. Антъни Пула от Индия – архиепископ на Хайдерабад;
Монс. Пауло Сезар Коща от Бразилия – архиепископ на град Бразилия;
Монс. Уилям Сенг Чие Гох от Сингапур – архиепископ на Сингапур;
Монс. Адалберто Мартинес Флорес от Парагвай – архиепископ на Асунсион;
Монс. Джордж Маренго – апостолически префект на Улар Батор (Монголия).
Посочените по-горе кардинали са с право на глас в конклава за избор на папа. Още четирима духовници получиха кардиналско дойнство, но поради възраст, по-висока от установената, нямат право на конклав. Те са както следва:
Монс. Хорхе Енрикес Хименес Карвахал от Колумбия – почетен архиепископ на Картахена;
Монс. Ариго Мильо от Италия – почетен архиепископ на Каляри;
Отец Джанфранко Гирланда – бивш ректор на Папския Григориански университет;
Монс. Фортунато Фреца – каноник на базиликата „Св. Петър“, титулярен архиепископ на Треба.

След края на консистория папата, заедно с новите кардинали, се отправиха към ватиканския манастир Mater Ecclesiae, за да се срещнат с почетния папа Бенедикт XVI. Кардиналите бяха представени на почетния папа, помолиха се заедно с него и получиха благословията му, както съобщава Catholic News Agency.

Един от духовниците, който също трябваше да бъде въведен в кардиналско достойнство, не успя да участва в консистория поради заболяване. Става дума за Ричард Куя Баавобр – епископ на Ва, Гана. Както съобщи по време на конститория самият папа Франциск, африканският епископ е пристигнал в Рим в навечерието на събитието, но се е почувствал зле и в момента се намира в болница със сърдечни проблеми.
Още един духовник – почетният епископ на Гент Лукас Ван Лой, се е отказал сам от кардиналско достойнство. Епископът е обвиняват в родната му Белгия, че навремето не е предприел достатъчно мерки за наказването на духовници, обвинявани в сексуално насилие. През юни т. г. белгийският епископ изпрати писмо до Франциск, в които го моли да не бъде въвеждан в кардиналски сан, за да не бъде причинено допълнително страдание на жертвите на злоупотреби, и папата е удовлетворил молбата му.

Новини: Ватикана

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар