Няколко въпроса за Светата седмица, които сигурно се страхуваш да зададеш на глас…

25 март 2024

Светата седмица е важен период за християните по целия свят. Но не всеки познава в детайли защо я честваме или от какво точно се състои. Ето отговори на няколко въпроса за Светата седмица, които вероятно се страхувате да зададете на глас.

Какво представлява Светата седмица?
Светата седмица е периодът, през който католиците се събират, за да възпоменават и да вземат участие в Страданието на Исус Христос.
Страданието е последният етап от живота на Христос в Йерусалим. Той се простира от момента, в който влиза в Йерусалим, до момента на разпъването на кръста.

Как католиците честват Светата седмица?
Четири са специалните церемонии по време на Светата седмица.
Връбница (Палмова неделя) припомня за влизането на Исус в Йерусалим. Обикновено вярващите участват в процесия с върбови и палмови клонки.
На Велики четвъртък се възпоменава предателството на Юда и Тайната вечеря, когато Исус освещава хляба и виното в Евхаристията. Сутринта около епископа се събират свещениците от диоцеза за т. нар. кризмална литургия. По време на месата те освещават светите масла. Измиването на нозете е част от Литургията за Тайната вечеря, която се отслужва в по-късните часове на същия ден.
Велики петък е един от най-мрачните дни в годината за католиците. На този ден Исус е арестуван, съден и разпънат. Неговата смърт и погребение също се възпоменават на Велики петък. Не се отслужва литургия.
На Велика събота възпоменаваме деня, в който Исус прекарва в гроба като починал. Няма никакви богослужения, но великденското литургично бдение започва именно в края на този ден, в късните часове.

Защо в църквите няма украса?
На Велики петък и Велика събота се забелязват промени в начина, по който са декорирани църквите. Много храмове обгръщат украсата в лилаво или черно, или просто я махат. В Италия кръстовете се „обличат“ седмица преди това. Благословената вода и Евхаристията също се вземат и се изваждат от църквата на Велики петък и Велика събота.

Откога католиците празнуват Светата седмица?
Светата седмица се е чествала още в ранната Църква. Има свидетелства отпреди 4-ти век за християните в Египет, Палестина, днешна Турция и Армения, че са пресъздавали Страданието Христово. Вероятно е да е имало такива чествания още отпреди да се появят първите писмени свидетелства за това. Тържествата за Светата седмица се разпространяват в Европа от 5-ти век нататък.

Кога е Светата седмица?
Светата седмица е последната седмица преди Великден. Казано по друг начин, това е последната седмица на Постното време. Светата седмица започва с Връбница (Палмова неделя) и завършва в деня на Велика събота. Великден винаги е в първата неделя след първото пълнолуние след 21 март.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар