Велики Четвъртък: Ден на великите тайни на вярата, ден на благодарността

13 април 2017, 14:45

Всеки Велики Четвъртък – ден на великите тайни на вярата – наричаме ден на Светата Евхаристия, което означава „ден на благодарността”. От времето на Тайната вечеря благодарим на Исус за Светата Литургия, за Светото Причастие и за това, че на земята има свещеници.

Няколко думи за Светата Литургия
Понякога не успяваме да оценим достатъчно съкровището, което е тя. Някога съм чувал: „Има дни, когато участието в Светата Литургия не е задължително, защо тогава да отивам в църквата?”. Ако някой мисли така, значи не разбира какво е Светата Литургия.
Колко голяма е радостта да се участва във всяка Света Литургия и по всяко време да се придружава Исус, Който по време на Светата Литургия ни учи на цялостно доверие, цялостно упование в Бог, дори тогава, когато нещо ни се струва трудно и невероятно. Познавам хора, които не са изпадали в отчаяние в трудните моменти на техния живот, благодарение на това, че често участват в Светата Литургия.

Няколко думи за Светото Причастие
Светото Причастие е храна, която дава здраве. Приемаме Бог, за да „излекуваме” себе си, да си върнем здравето.
Понякога ходя при болни, за да им занеса Причастието, и виждам колко се радват, въпреки че телесно остават болни. Колко голямо е щастието да бъдеш щастлив в болестта! Понякога се случва Причастието да лекува и тялото.
Светото Причастие не е само храна: то е и призвание. Би трябвало да ни привлича към вътрешния живот на Исус и Неговата жертва – жертване за другите.

Няколко думи за свещеничеството
Свещеникът е човек като другите хора. Това означава, че също греши, но Господ Бог го е повикал, призовал, дал му е великата благодат на тайнството Свещенство. От първата му отслужена Литургия до последната има задачата да олицетворява Исус на земята. Това никак не е лесна задача, но и призванието за семеен живот например не е лесно. Затова няма нужда да бъдем съжалявани, защото сме свещеници. Всяко призвание си има своята радост и своя кръст.
Има само един ден – Велики Петък, когато свещеникът не служи Светата Литургия. Сякаш иска да покаже, че наистина съществува само един свещеник – Исус Христос, и той не може да Го прикрива нито със сладкодумни слова, нито с великолепен глас, пеещ църковни песнопения, нито с богословски разсъждения… Амин.

Автор: отец Мариуш Полцин, OFM Cap.
(Клагенфурт, 2014 г.)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар