Остави Господ да действа безпрепятствено в теб и чрез теб!

23 юли 2020, 17:00

Духовно размишление за днешния празник
на света Бригита, съпокровителка на Европа

Вероятно ти се е случвало да се сблъскаш с подобна ситуация: връщаш се от отпуск, връщаш се в родната си църква и не можеш да я познаеш. Фасадата е оцветена в нелепа червена боя. Вътре по стените са се появили гипсови фигурки на ангелчета, позлатени отгоре. Възмущението ти е безпределно: «Кой е разрешил подобна безвкусица?!». Но вместо да отидеш при енориста или някой от свещениците, за да поиска поне някакво разяснение, ти просто се опитваш да сподавиш гнева си. Останалите енориаши правят същото: възмущават се и мърморят в преддверието, а след това всеки си тръгва по своите дела. Странна ситуация, нали? Това е така, защото не се чувстваме пълноправни членове на общността и мислим, че от нашето мнение и нашия глас нищо не зависи.
Шведската аристократка Бригита, чийто празник честваме днес, не смятала така. Вдовица, майка на осем деца, тя активно участвала в живота на Църквата и обществото, и дори не един път посочвала на самия Папа необходимостта да се върне от Авиньон в Рим. Вероятно се питаш къде се крие тайната на нейната християнска и човешка зрялост.
Бригита била в дълбока връзка с Христос, за което свидетелстват нейните многобройни мистични видения. В нея се изпълнили думите на апостол Павел, които често повтаряме, но които, за съжаление, разбираме твърде превратно: «Вече не аз живея, а Христос живее в мен» (Гал 2, 20). Да живееш живота на Христос далеч не означава да се абстрахираш от реалността на случващото се около теб. Напротив, това означава да гледаш на реалността с Божиите очи и да правиш всичко възможно да я променяш.
Днес цяла Европа преминава през своеобразен тест за християнска зрялост. Събитията в Украйна, Ирак, Близкия Изток и т. н. по един или друг начин накараха не само политиците, но и всеки обикновен човек да определи на каква позиция е и да осъзнае каква е неговата лична отговорност за бъдещето на тези региони и на целия свят.
В днешното Евангелие Христос дава подкрепата Си на всички добри инициативи с думите: «Каквото и да пожелаете, искайте, и ще ви бъде дадено». Ако сме крепко впити в Лозата, която е Христос, ако в духовните ни вени текат соковете на Светия Дух, ако животворното Божие Слово ни очиства от всяко несъвършенство, то в нас няма да останат никакви съмнителни желания, а само вдъхновението от Господ. Затова, довери Му се и Го остави Той безпрепятствено да действа в теб и чрез теб!
Господи Исусе Христе, искам да променя света към по-добро. Покажи ми как се прави това и започни с мен. Света Бригита Шведска, моли се за нас и за цяла Европа!

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар