Отзвук от великденските тържества в енория „Св. Андрей“ в Калояново

18 април 2017, 23:30

Обичайно всяка година литургичните чествания за Светото пасхално тридневие в енория „Св. Андрей“ в село Калояново преминават при голяма тържественост и със забележително участие на вярващите.

На Велики Четвъртък енористът отец Иван Топалски отслужи Литургията за Тайната вечеря. По традиция, по време на богослужението той изми нозете на дванадесет мъже-миряни от енорията – възпоменаване на случилото се в Горницата в Йерусалим. Проповедта на свещеника развълнува множеството, стекло се за участие в месата. В края на литургията Светото Причастие бе пренесено в дароханителница в страничен олтар, а дарохранителницата на централния олтар остана празна – символ на залавянето на Господ Исус след вечерята и тръгването по пътя към Голгота.

Велики Петък е единственият ден през литургичната година, в който не се отслужва евхаристична литургия: на този ден Жертвата на олтара е самият Господ. Богослужението започна с поклонение и обожаване на Светия Кръст. Свещеникът не просто пада на колене, а ляга ничком на земята, и така остава в тишина и молитва. Бе отслужена Литургия на Словото, като отново бе прочетено Страданието на нашия Господ Исус Христос. В този ден църквата остана отворена до 23 ч., за да имат възможност вярващите и гостите на енорията да се поклонят пред разпнатия Спасител.

Литургията в нощта на Възкресение Христово е може би най-чаканата и най-обичана литургия през цялата година. Като прибавим към това факта, че това е и най-важната литургия в цялата литургична година, това обяснява изключителната тържественост, с която се отслужва.
По традиция всичко започна отвън, при запаления огън. Отец Иван благослови огъня и новата пасхална свещ, след което я запали и влезе в храма, оповестявайки три пъти: „Светлина Христова!“. Миряните запалиха своите свещички от същата тази пасхална свещ, като всеки предаваше пламъка на светлината Христова на намиращия се до него събрат. Вярващите изслушаха четивата, разказващи историята на нашето спасение: откъса от Битие за сътворението; откъса от Битие за готовността на Авраам да пожертва единствения си син Исаак; откъса от Изход, разказващ за еврейската пасха и преминаването на израилтяните през Червено море; откъса от книгата на пророк Исайя с отпратка към възкресението на Спасителя. След Литургията на Словото дойде ред на Кръщелната литургия – третата част от нощното пасхално бдение. След като вярващите се отрекоха от делата на сатаната и потвърдиха вярата на своето кръщение, енорийският свещеник благослови с новата пасхална свещ водата, излята в кръщелната купел, и премина през храма, благославяйки народа. След това богослужението продължи с Евхаристичната литургия.
По време на проповедта си отец Иван Топалски се спря на радостта от вестта за Възкресението Христово. В отделна публикация поместваме пълния текст (вж. ТУК).

В неделята на Възкресение Христово храмът бе изпълнен с народ – освен многото правостоящи вътре в църквата, имаше и много извън нея. В края на тържествената литургия отец Иван благослови храната за великденската трапеза и завърши с: „Идете си с мир, алелуя, алелуя!“.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар