Отец Иван Топалски: „Със славното Си възкресение Господ ни дари спасението“

18 април 2017, 23:45

Публикуваме пълния текст на проповедта, произнесена от отец Иван Топалски, енорист в енория „Св. Андрей“ в Калояново, по време на тържествената света литургия в нощта на Възкресение Христово (16 април 2017 г.)

Драги верни,
В тази свята нощ честваме Възкресението на нашия Господ и Спасител Исус Христос! Светата литургия започна с благославянето на огъня и запалването на пасхалната свещ – свещта, която е символ на светлината Христова. Знаем, че преди идването на Спасителя човечеството тънеше в мрак, в мрака на собствените си грехове. Човечеството имаше нуждата от Спасител, от Месия. И този Месия е нашият Господ, Който с възкресението Си победи смъртта и ни освободи от робството на греха, и за всички онези, които вярват в Неговото име, Той е светлина, която ни осветява, светлина, която ни ръководи, светлина, която е нашата вяра. Неслучайно същата тази пасхална свещ я палим всеки път, когато кръщаваме някой човек. И от нея запалваме свещите, които даваме на родителите и кръстниците на децата със следните думи: „Приемете светлината на Христа“.
Драги верни, нямаме по-голям дар от този – да вярваме и да знаем, че сме обичани от нашия Господ. Със Своето славно възкресение Той ни дари спасението, дари ни надеждата. Немалко са изпитанията, през които ние трябва да преминаваме през живота си. Немалко са терзанията и скърбите, но когато знаем, че до нас е същият този Христос, Който победи смъртта, Който победи дявола – нашия вечен враг, то ние няма от какво да се боим. Защото който има Бога, има всичко! А ние, с кръщението, получихме този дар на вярата. С Причастието приехме самия Спасител в нашите тела.
Драги верни, нека ликуваме, нека прославяме Бога в тази нощ, в утрешния ден и всеки ден през живота си!
Колко хора свидетелстват вярата си със страдание, с лишения, отдавайки живота си! Ние имаме всичко, което ни е нужно, за да бъдем щастливи. Св. Тереза казва, че само Бог е достатъчен, за да ни направи щастливи. А една съвсем семпла човешка мъдрост казва, че истински щастлив е онзи, който знае, че е обичан и има кого да обича.
Драги верни, какво по-голямо доказателство за обичта на нашия Господ Исус Христос от Неговото страдание, смърт и възкресение!
Христос възкръсна! Наистина възкръсна!

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар