„Да можем да казваме нашето всекидневно „Да!“ на Божиите планове“

31 май 2022 г.

Слово на Папа Бенедикт ХVІ, произнесено на 2 юни 2011 г., при закриване на Майската набожност на празника Посещение на Дева Мария при пещерата в градините на Ватикана

„Скъпи братя и сестри,
радост е за мен да се присъединя към вас в молитва при нозете на Светата Дева, към която гледаме днес на празника на нейното посещение. Поздравявам и благодаря на кардинал Анджело Комастри, архипрезвитер на базиликата „Св.Петър”, на присъстващите кардинали и епископи и на всички вас, които сте дошли тук тази вечер.

В края на месец май искаме да съединим гласа си с този на Мария в нейния собствен хвалебствен химн; с нея искаме да възхваляваме Господа за чудесата, които той постоянно извършва в живота на Църквата и на всеки един от нас.

За всички беше и продължава да бъде повод за голяма радост и благодарност, че можахме да открием месеца на Мария с незабравимата беатификация на Йоан-Павел ІІ. Какъв велик дар на благодатта бе за цялата Църква животът на този велик Папа! Неговото постоянно свидетелство продължава да осветява нашето съществуване и е стимул за нас да бъдем истински ученици на Господ, да го следваме с куража на вярата и да го обичаме със същия ентусиазъм, с който той му подари собствения си живот.

Ако помислим днес духовно за посещението на Мария, ще бъдем подтикнати към размисъл именно за този кураж на вярата. Тя, която е била приета от Елисавета в дома и, е Девицата, повярвала на известието на Ангела и отговорила с вяра, като приела смело Божия план за своя живот и по този начин приела в себе си вечното Слово на Всевишния.

Както и моят блажен предшественик вече подчерта в енцикликата „Redemptoris Mater”, чрез вярата Мария каза нейното „Fiat” , повери себе си безрезервно на Бог и „като Господня слугиня се посвети напълно на личността и делото на сина си” (№13, срвн. ІІ Ват. Събор, догм. конст. „Lumen gentium” №56).

Поради това Елисавета извиква, когато поздравява Мария: „Блажена е, която е повярвала, понеже ще се сбъдне казаното и от Господа” (Лк 1, 45). Мария наистина е вярвала, че „у Бога няма да остане безсилна ни една дума” (Лк 1, 37) и от това доверие се е оставила в ежедневно послушание да бъде водена от плановете на Светия Дух.

Как да не си пожелаем същата изпълнена с доверие отдаденост и за нашия живот? Защо сами да се изключваме от такова блаженство, възникващо от толкова дълбоки и интимни отношения с Исус?

Така че ако днес се обръщаме към жената „пълна с благодат”, ние я молим да ни измоли от Божието провидение и ние да можем да казваме всеки ден нашето „Да” на плановете на Бога със същата смирена вяра на жената, с която тя е казала нейното „Да”.

Нека тя, която прие в себе си Божието Слово и му се предаде без резерви, ни води към все по-великодушен и безусловен отговор на неговите планове, дори ако бъдем повикани да приемем кръста.

Във Великденското време, в което се молим на Възкръсналия за дара на неговия Дух, поверяваме на майчиното застъпничество на Божията Майка Църквата и целия свят.

Нека преблажената Дева Мария, която е измолила с апостолите Утешителя, да донесе на всеки кръстен благодатта за живот, осветен от тайната на разпнатия и възкръснал Бог и дара за все по-голямо приемане в собствения живот на мощта на Този, който с Възкресението си победи смъртта.

Скъпи приятели, на всеки едни от вас, на вашите близки, особено на тези, които страдат, давам от сърце своя апостолически благослов“.

Превод: (c) www.catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар