Мария ни е необходима

31 май 2018, 21:13

„Аз съм майка на нежната любов…“
(Прем. на Исуса, Син Сир. 24, 17)

Днес Дева Мария става все по-близка на вярващите. В Църквата тя е като майката в семейството. Майката е целувката, усмивката, топлината и радостта. Майката не се отминава; нейната дума е закон, защото тя обича и е често жертва на любовта към децата си.
Много е необходимо да познаваме тази наша небесна майка – не с въображението си, а като намерим и размисляме за нея в Светото писание, вдъхновено от Божия Дух.
Дева Мария е наша майка по волята на Исус. На Голгота, от кръста, Той ни вижда и с умиращ глас ни завещава, като последно благодеяние, Своята майка: „Ето майка ти“. И Тя е наша майка.

Дева Мария казва за себе си: „Аз съм като лоза, която ражда хубави израстъци; Цветовете им са плод на слава и изобилие…. Дойдете при мене вие, всички, които желаете“ (Прем. на Исуса, Син Сирахов 24, 17, 18).
Дева Мария е лоза, насадена от Бога. Той я даде благодатна на света, за красота всред нас. Израстъците пък са душите, които я избират за майка и водителка по пътя на духовния живот. Тя ги взема под своя покров, ръководи ги и ги обогатява духовно. Тези души вървят по нейния път, по пътя на пълното поверение на Бога и за изпълнение на неговата воля, за осъществяване на думите й: „Ето рабинята Господня. Нека ми бъде по думата ти“ (Лк 1, 38).
Душата, избрала Мария, обича като нея мълчанието, за да размисля в сърцето си думите, идващи й от Бога, за да осъществява това, което Той иска от нея. Тя е напълно „Воля Божия“ и повтаря често: „Искам това, което Бог иска“.
Този път не е лесен. Той е път на собственото ни усмирение и на изпълняване това, което Бог иска в живота, винаги до край. Той е път на мъченичеството, пътя на Дева Мария. От такава душа неземна хармония се издига към Бога и се чува до нас: „Тебе, аз обичам, за Тебе искам да страдам, да бъда разпната… Приеми ме като жертва непорочна“ (Тропар на Девомъченица).

„Майка на чистата любов“. Това име й подхожда напълно. Тя ни даде Исуса, чийто живот е любов и от любов е жертва за всички ни. Това е истинската любов. Дева Мария е била в интимно общение с тази Любов и я предава на нас, на всички, които са я избрали.
Дева Мария ни учи на най-хубавото знание – знанието да обичаме Бога. Любовта към Бога е всичко в живота. И най-съвършените дарове не са нищо без нея (1 Кор 12, 31). „Най-малкото движение на чиста любов е по-полезно от всички други дела, събрани заедно“ (Св. Йоан Кръстни).
Да поглеждаме нежно към Дева Мария, с почит на дете към своята майка. Да гледаме по-често Дева Мария. Тя ни гледа и ние поглеждаме към нея. Нейните очи дават сила в живота, укротяват бурята, правят ни чисти.
Да познаваме и обичаме Дева Мария. Тя е за нас звезда, която грее над обширното море, – що е светът. Ако тя изчезне от небосклона, ще остане само дълбока тъмнина. Толкова Дева Мария ни е необходима.
Дево Марио, ти си за мене усмивката на моя Бог и образа на неговата любов. Моля те, облечи ме с чист и светъл висон, за да влеза на сватбената вечеря на Агнеца; облечи ме с дрехата, с която се влиза в прославата, за да пея защо те обичам и да повтарям вечно, че съм твое дете.

Архиепископ Методий Стратиев,
из „Мария от Назарет“,
София, 1995

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар