Как да благодарим на Бог и за здравето, и за болестта

11 юни 2018, 22:19

Разбира се, лесно е да благодарим на Господ за всичко хубаво. За здравето, за благополучието, за красивата девойка или добрия младеж, за удачната сделка в бизнеса. Но християнинът разбира, че Бог дава всичко това на човека, за да може той да служи на Него и на хората. Затова той благодари на Бог за здравето, не просто защото го има, а за това, че Господ дава тези блага за служение. И ако утре кола блъсне някой и той се окаже на инвалидния стол, той ще благодари по същия начин на Господ.
Братя, всичко, което се случва с нас, включително болестта и страданието, е част от нашата история за спасение, която Бог извършва с нас. Животът на християнина е невъзможен без кръст, следователно е невъзможен без страдание. Както казва Апостол Павел, с Христос умирам, но и с Христос ще оживея.
Неотдавна моя близка ми изпрати следното съобщение: Отче, имам рак, молете се да се изпълня с Божията воля. До вчера всичко при нея беше наред, пълно с живот, а сега коренно се промени и води към смъртта. И за това благодарим на Бог. В края на краищата кой се опитва да бъде Бог в живота си. Виждаме, че е малко това, което можем да променим в него.
Разбира се, някой може да ми каже: ако поживеете с жена ми, която постоянно ми мърмори, няма да казвате, че трябва да благодаря на Бог за нея. Или за съпруга, който е пияница, или за болното дете. Но Бог ни дава не само здрави, а и болни деца. И за това също трябва да Му благодарим.
Както и за неуспехите, проблемите, униженията. Господ допуска в живота ни неприятни ситуации, понякога дори падаме в калта, за да не забравяме кои сме всъщност, да живеем в истината. Това е толкова необходимо за нашето спасение.
Но да сме благодарни на Бог за всичко е невъзможно без Светия Дух. Затова постоянно молете Господ да ви изпраща Светия Дух.

о. Славомир Ласковски

(katolik-gomel.by)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар