9 съвета от светците: Как да надвием мързела и навика да отлагаме

30 юли 2018, 15:44

Да затънем в мързел, безделие, безкрайно отлагане и небрежност е много лесно. Заобиколени сме от толкова безполезни неща, които претендират за нашето внимание, достатъчно е само да кликнеш! Нашите смартфони са ни винаги подръка и по всяко време са готови да ни разсейват с новини, съобщения, игри, туит и много други. Веднага щом прозвучи сигналът за уведомяване, автоматично реагираме на него, без да си даваме сметка за това. Дори да успеем да устоим на изкушението и да не погледнем към екрана, вниманието ни вече се е превключило и ние сме загубили ценен момент от живота.
Известно е, че свети Дон Боско често повтарял думите, връщащи ни към отците на Църквата и в още по-ранни времена: „Мързелът е майка на всички пороци“. Това твърдение е вярно: когато не сме съсредоточени върху това как да постигнем активно целта, когато си позволяваме да отслабим волята и да се предадем на удоволствието от това да не правим нищо, ние отваряме вратата за други пороци, които само чакат да завладеят вниманието ни.
Старанието, постоянството, трудолюбието и отговорността – всички те са противоположни на мързела. Въпреки че хората са различни и едни са по-възприемчиви към някои пороци от други, да се преодолее мързела и навика да се отлага всичко „за после“ често е по-лесно, отколкото изглежда. Важна е първата стъпка – да се вземе решение, да започне борбата и да се приложат някои практически съвети, основаващи се на изказвания на светците:

1. Поставяне на цели и определяне на приоритетите
„Погрижи се да вършиш всичко по ред и редът ще се погрижи за теб“ – св. Августин от Хипон.
Поставяй си цели за всеки ден, за всяка седмица, за всяка година, задавай дългосрочни цели. Работи над тях последователно и ако забележиш, че не ги постигаш, направи преглед, за да промениш своя план на действие или да поставиш нови, може би по-реалистични цели.

2. Разделяй на части и се справяй.
„Започвай с това, което е необходимо, след това направи това, което е възможно и неочаквано ще постигнеш невъзможното“ – св. Франциск от Асизи.
Раздели голямата задача на части и изпълнявай също и тях на части. Последвай съвета на св. Франциск, започни малко по малко.

3. Бъди дисциплиниран
„За да продължи да свети лампата, трябва да добавяме масло в нея“ – св. Майка Тереза от Калкута.
Направи график за всичко, което правиш, бъди постоянен и се старай да следваш това, което си набелязал. Това ще ти помогне да бъдеш дисциплиниран и да не изпадаш в мързел.

4. Бъди упорит
„Бъди търпелив с всичко и с всички, а особено със самия себе си“ – св. Франциск Салски.
Не изпадай в униние. Прави това, което правят всички големи спортисти: ако не се получи, опитай отново, докато не постигнеш целта.

5. Отстрани това, което те разсейва
„В живота може да бъдеш разсеян външно и вътрешно. Ако се отклоняваш и си разсеян вътрешно, вероятно ще бъдеш по-слаб, когато се сблъскаш с външното“ – св. Иван Павел II.
Трябва да се бориш директно и решително с това, което те разсейва. Трябва да премахваме от обкръжението си това, което ни отвлича и да не позволяваме на нашето любопитство, памет и въображение да ни отклоняват.

6. Не се претоварвай с отговорности
„Стреми се към това, което е целесъобразно; търси това, което е достатъчно и не желай повече. Всичко, което е прекалено, поражда безпокойство, а не облекчение; то те притиска, вместо да те повдига“ – св. Августин от Хипон.
Когато се затрупваме с много неща, ставаме по-малко продуктивни. Научно доказано е, че изпълнението на много задачи едновременно не действа. По-добре е да се свърши едно нещо, но добре, отколкото десет различни, но лошо.

7. Бъди щедър към хората
„Съвършената любов има тази особеност: да забравяме за собственото си щастие, за да направим щастлив този, когото обичаме“ – св. Тереза Авилска.
Когато мислим по-малко за себе си и повече за тези, които са около нас, това ни насърчава да действаме и помага да преодолеем мързела.

8. Започвай с основното
„Прави всичко с любов и от любов, използвай добре настоящия момент и не се тревожи за бъдещето“ – св. Франциск Салски.
Любовта е най-мощната сила за преодоляване на страха: страх от провал, страх, че силите няма да стигнат, страх от отговорност и т.н. Страхът много често лежи в основата на навика за отлагане. Не губи този ден, действай с любов!

9. Почивката не е мързел
Почивката не е мързел, „ … защото да почиваш не означава да не правиш нищо: означава да се отмориш от дейността, която изисква повече усилия“ – св. Хосе Мария Ескрива.
Не бива да се бърка честно заслужената почивка с мързела. Трябва да отделяме време за това, за да се насладим на удовлетворението от постигането на целите си и да се заредим с енергия. Тогава можем да продължим нататък.

(catholicnews.by)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар