Краят на годината

31 декември 2018, 10:12

Размишление от † отец Мариуш Полцин, OFM Cap.

В деня, с който приключва известен период от нашия живот, си струва да си припомним какво беше в началото. В началото беше Словото, …. и Бог беше Словото… Всичко чрез Него стана… В него беше животът. Значи от Бог получихме живот, от Бог е била и тази година, която премина.
Трябва да благодарим на Бог за отминаващата година, защото в нея е имало много хубави мигове. Ако е имало и тежки моменти, белязани с трудности или страдание – те са били ценни с опита, който са носили със себе си, и за тези моменти трябва да благодарим, защото сме успели да намерим в себе си сили да ги преодолеем, да се справим, да устоим на трудното и болезненото. Каквото сме изтърпели – от Бог е било и следователно „от Неговата пълнота всички сме получили благодат въз благодат”.
Но трябва и да помолим за прошка. Защото е имало и моменти, може би и цели дни, които сме преживели безсмислено. Сами понякога мислим, че сме изгубили времето си и нищо не боли по-силно от изгубеното време. Въпреки че и то няма да е отишло напразно, ако човек си е взел поука за бъдещето. За тази поука нека да благодарим на Бог. Той още преди вековете е планирал всяко добро, което в нас и чрез нас се изразява. Той още преди вековете е узнал нашите слабости и недостатъци. Нека да се молим на Бог от Неговата пълнота да ни даде време, за да наваксаме престоите и загубите от миналото – за по-голяма Божия Слава! Амин.

Клагенфурт, 31 декември 2012 г.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар