Кардинал Бърк: „Папската декларация за религиозните различия не е коректна“

20 февруари 2019, 09:22

Кардинал Реймънд Лео Бърк смята, че спорното изявление, съдържащо се в съвместната католическо-мюсюлманска декларация, подписана наскоро от папа Франциск в Абу Даби, в която се казва, че Господ желае да има религиозни различия, е грешно и трябва да бъде премахнато.
Изявлението „трябва да бъде премахнато от споразумението, защото не е правилно“ – казва кардиналът.
Бившият префект на Апостолическата сигнатура се присъедини към редица други богослови и философи, които разкритикуваха именно този пасаж от документа, в който се твърди, че „религиозните различия“ са „пожелани от Господ“.
Припомняме, че на 4 февруари т. г. папа Франциск подписа документ, озаглавен „За човешкото братство за световен мир и съвместно съжителство“, заедно с шейх Ахмед Ел Тайеб, велик имам на египеската джамия „Ал Азхар“. Подписването на съвместната декларация стана на междурелигиозна среща в рамките на тридневното апостолическо пътуване на папата до Обединените арабски емирства (3-5 февруари 2019 г.). Това бе първо посещение на римски папа на Арабския полуостров.
Докато Светият Престол определи документа като „важна стъпка напред“ в християнско-мюсюлманските отношения, както и „мощен знак за мир и надежда за бъдещето на човечеството“, някои наблюдатели твърдят, че конкретният откъс, цитиран по-горе, противоречи на католическата вяра. Други, от своя страна, не придават чак толкова голямо значение на въпросното противоречие.
Самият фрагмент от документа е следният:
„Свободата е право на всеки човек: всеки един човек да може да се радва на свобода на вярванията, мисленето, изразяването и действието. Плурализмът и различието на религии, цвят, пол, раса и език са пожелани от Господ в Неговата мъдрост, чрез която Той сътвори човешките същества. Тази божествена мъдрост е източникът, от който произтича правото на свобода на вярванията и на свободата да бъдеш различен. Следователно, фактът, че хората са принудени да се придържат към определена религия или култура, трябва да бъде отхвърлен, както и налагането на определен начин на живот, обусловен от култура, която другите не приемат.“
В коментар пред National Catholic Register кардинал Бърк обобщава наблюденията си как някои хора се опитват да обяснят изявлението, като казват, че папата се бил позовавал на допускащата Божия воля – в смисъл, че другите религии са „злото, което Господ допуска“. Според американския кардинал, който е един от четиримата, подписали dubia-та, все пак документът от Абу Даби няма предвид това, а напротив – съдържа в себе си твърдение, че „религиозните различия са нещо добро“. „Има нещо сбъркано в понятието“ – казва Бърк. „Със сигурност това е объркващо за вярващите по отношение на спасението, което е възможно само чрез Христос“ – добавя той.

Бърк не е единственият, който смята, че изявлението за религиозните различия е неправилно и трябва да бъде заличено от документа.

Изявлението противоречи на Христовата заръка
Австрийският католически философ Йозеф Зайферт задава следния въпрос: „Как може Господ, Който праща учениците Си да тръгнат и да проповядват на хората по целия свят, и да ги кръщават, да е пожелал да има каквато и да е християнска ерес, а какво остава за други религии, които отхвърлят вярата, за която Исус говори на Никодим, че който вярва в Него ще бъде спасен, а който не вярва ще бъде осъден (Ив. 3, 18)?“
Зайферт смята, че споменатият пасаж от документа от Абу Даби противоречи на великата заръка на Христос всички да бъдат Негови ученици, като бъдат кръщавани в името на Отца и Сина и Светия Дух, както и заръката да разпространяват Неговото учение. Точно обратното, тук Господ е „превърнат в релативист, Който едва ли не не познава една единствена истина, нито се интересува от това дали хората вярват в истината или лъжата.“
Самият Зайферт вече призова публично папа Франциск да „оттегли“ изречението, което „представлява пълно скъсване с логиката, както и с библейското учение и учението на Църквата.“

„Създава се впечатление за отхвърляне на евангелското учение“
Църковният историк проф. Роберто де Матеи смята, че проблематичното изявление, че плурализмът и религиозните различия били „пожелани от Господ“, както и свързаният с това призив на папа Франциск към християните и мюсюлманите да влязат в „ковчега на братството“ (позоваване към Ноевия ковчег от Битие), „изглежда като отхвърляне на евангелското учение.“ В Посланието до евреите (11, 7) ковчегът е представен от св. Павел като бягство на спасението за вярващите и знак за погибел на света, казва проф. де Матеи. „Всъщност, католическата традиция винаги е виждала в Ноевия ковчег символ на Църквата, извън която няма спасение“ – добавя професорът.

„Фундаментална разлика между вярата в Господ и образа на вярващия спрямо този от други религии“
В наскоро издадения Манифест на Вярата, публикуван четири дни след спорното изявление в Абу Даби, немският кардинал Герхард Мюлер, бивш префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, казва: „Разграничаването на трите лица в божественото единство (ККЦ 254) бележи фундаменталната разлика между вярата в Господ и образа на човека спрямо този от другите религии. Религиите нямат съгласие помежду си точно по отношение на тази вяра в Исус Христос… В тази връзка, Първото послание на св. Иван нарича антихрист онзи, който отхвърля Неговата божественост (1 Ив. 2, 22), тъй като Исус Христос, Божият син, е от вечността един с Бог, Неговия Отец (ККЦ 663).“ (За повече информация: Кардинал Мюлер издаде „Манифест на Вярата“)

„Християнството е единствената пожелана от Господ религия“
Епископ Атаназиус Шнайдер, спомагателен епископ на Астана, Казахстан, също направи изявление след документа от Абу Даби, за което вече писахме… „Християнството е единствената желана от Господ религия. Следователно, тя никога не може да бъде поставяна рамо до рамо до други религии. Този, който твърди, че религиозните различия са Божия воля, би нарушил истината за Божественото Откровение, както е непогрешимо потвърдена от Първата Божия заповед“. (За повече информация: Епископ Шнайдер за папската съвместна декларация с мюсюлманите: „Единствената богоугодна религия е християнската“)

(…)

Източник: LifeSiteNews

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар