Възкресение Христово – празник на победата на Сина Божи

17 април 2022 г.,
ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО

Размишления за Великден на св. Исихий (?-ок.451), монах и свещеник

Небето блести, осветено от хора на звездите, и още повече блести Вселената, когато изгрява утринната звезда. Но тази нощ излъчва светлина не толкова от блясъка на звездите, а поради ликуването от победата на нашия Бог и Изкупител. „Дерзайте“, така казва той, „Аз победих света“ (Ив 16,33). След тази победа на Бога над невидимия враг и ние със сигурност можем да бъдем победители над демоните. Така че нека се придържаме към Кръста на спасението, за да откъснем първите плодове от даровете на Исусовата благодат. Да празнуваме тази нощ с осветени светилници; да се издига божествена музика и да пеем небесен химн. „Слънцето на правдата“ (Мал 3,20), нашият Господ Исус Христос, направи този ден светъл за цялата земя. Той се извиси чрез Кръста и избави вярващите [...]

Седми ден от Деветницата към Божието Милосърдие

Нашето събрание, братя мои, е празник на победата, празник на победата именно за царя на Вселената, Сина Божи. Днес дяволът бе унищожен от Разпнатия и цялото човечество е изпълнено с радост от Възкръсналия [...] Този ден ликува: „Днес видях небесния цар, опасан със светлина, да се въздига над светкавици и ярка светлина, над слънцето и водите, над облаците“ [...] Отначало скрит в утробата на жена, след това в недрата на земята, той освети първо тези, които имаха живот, след това чрез Възкресението си даде живота на тези, които са умрели, защото „скръб и въздишка ще се отдалечат“ (Ис 35,10).
Днес раят бе отворен от Възкръсналия, днес на Адам бе върнат живота, Ева бе утешена, викът бе чут, царството – подготвено, човекът – изкупен, Христос е обожаван. Той стъпка под краката си смъртта, направи затворник този тиран, обезлюди мястото на мъртвите. Победител, той се издигна като цар в небето, славен като владетел [...], и каза на Отца си: „Ето Ме Мене и децата, които Бог Ми даде“ (Евр 213). Слава на него, сега и във веки веков.

(bischoefe.ch)

Превод: catholic-news.bg

ЗАБЕЛЕЖКА: Материалите, публикувани в този уебсайт, могат да бъдат копирани, публикувани и използвани само с изричното разрешение на редакцията на www.catholic-news.bg!

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар