Деветница за Петдесетница. Ден четвърти

17 май 2021

Ела, о, Дух на сила

„Ще приемете сила, кога слезе върху ви Дух Светий” (Деян 1, 8).

Това обещание на Спасителя ни изпълва с доверие и сигурност. Защото дарът на съвет, за който се молихме вчера не е достатъчен сам по себе си. Към него трябва да се добави и дарът на силата, тъй като често виждаме какво иска от нас Божията воля, но нямаме силата да го изпълним. Всеки ден усещаме, че сме слаби, уморени, неспособни за доброто и колко много се нуждаем от преобразяващата сила на Свети Дух в борбата срещу злото, в стремежа към доброто. Дарът на силата ни прави способни да поднасяме жертви при следването на Божия зов, когато той иска от нас нещо трудно.
В думите и действията на апостолите преди и след слизането на Духа виждаме съвсем ясно какви промени предизвиква Светият Дух, с какъв кураж, с каква решителност, с каква устойчива твърдост, преодоляваща всички пречки, изпълва той душата, която го моли за това.
Дните на молитва за благодатите на Светия Дух ще ни доведат още една крачка напред в себеотрицанието, в отказа от всяка привързаност, която спира пълното отдаване на ръководството на Светия Дух. Великодушие и жертвоготовност трябва да бъдат плодът на тази деветдневна молитва.

Молитва

О, Боже, сила за всички, които се надяват на Теб, благоволи да бъдеш близо, защото викаме към Теб; ние, смъртните човеци, не можем нищо в нашата слабост без Теб, затова ела ни на помощ с Твоята благодат; дай ни да изпълняваме вярно Твоите заповеди и да ти бъдем угодни със стремежите и делата си. Чрез Христос, нашия Господ. Амин.

Водеща мисъл

„Светият Дух не познава малодушното колебание.” Св. Амброзий

Кратка молитва

Дух на силата, изпълни ни и ни оживи!

Дево могъща, моли се за нас!

(Следва)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар