Обичайте бедните и бедността!

24 януари 2022

Това, което притежаваме, не е наше. Бог ни позволява да се грижим за него и иска то да стане плодоносно и полезно чрез нас… Затова винаги се разделяйте с част от вашите средства и ги давайте милостиво на бедните… Бог наистина ще ви ги върне и не едва на другия свят, а още в този; защото нищо не способства за нашето благополучие толкова много, както даването на милостиня. Но докато чакате Бог да ви я върне, ще сте по-бедни с толкова, колкото сте дали. Колко свято и плодотворно е, когато човек обеднява заради благотворителност!

Обичайте бедните и бедността! Защото чрез тази любов ще стигнете до истинската бедност, тъй като „човек става като тия, които обича“ (срв. Ос 9,10), казва Светото Писание. Любовта е като влюбените: „Кой изнемогва, та не изнемогвам и аз?“, казва св. Павел (2Кор 11,29). Той можел да каже: „Кой е беден, без да споделям бедността му?“ Защото любовта го направила като тези, които той обичал. Ако обичате бедните, вие действително споделяте бедността им и сте бедни като тях. Ако обичате бедните, тогава общувайте много с тях; радвайте се, когато идват при вас и ги посещавайте с желание. Говорете охотно с тях, радвайте се, когато идват при вас в църквата, на улицата и другаде. Бъдете пестеливи на думи, говорете като приятел с тях; но бъдете щедри с ръцете си, давайте им великодушно от това, което имате, тъй като имате повече от тях.

Искате ли да направите повече? … Станете слуга на бедните, служете им…, с ръцете си, за ваша сметка. Ако успеете да направите това, то струва много повече от царство.

Св. Франциск Салски

Подбор и превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар